Co nevíte o antioxidantech | e15.cz

Co nevíte o antioxidantech

Denisa Streublová

Sdílet na Facebook Messenger Sdílet na LinkedIn
Slovo antioxidanty se na nás hrne ze všech stran, především v reklamách. Povězme si, co přesně antioxidanty jsou, jaké mají účinky a kde se přirozeně vyskytují.

Působení antioxidantů


Již z jejich názvu vyplývá, že zabraňují oxidaci, při které dochází ke vzniku volných radikálů, elektronových částic, které se uvolní z atomu a průletem poškozují buňky našeho těla Oxidace je běžný metabolický proces, ke kterému dochází při přijímání kyslíku ze vzduchu, při jídle nebo vystavujeme-li se slunci. Volné radikály poškozováním buněk urychlují proces stárnutí, působí negativně na imunitní systém, jsou odpovědné za vznik rakoviny a cukrovky a svůj podíl mají i na degeneraci duhovky a žluté skvrny. Antioxidanty na sebe vážou volné radikály a zároveň zabraňují další oxidaci. Jejich význam se vyzdvihuje především v souvislosti s prevencí rakoviny a srdečních onemocnění, ale vzhledem k tomu, že volné radikály jsou pro organismus velkou přítěží celkově, antioxidanty jsou prospěšné ve všech směrech. Zpomalují stárnutí, zlepšují kvalitu pleti a vlasů, zmírňují poškození UV zářením, zabraňují zhoršování zraku a posilují imunitní systém. Ve zkratce lze říci, že díky antioxidantům žijeme déle, lépe se cítíme a lépe vypadáme. 

Autor: Ženy - E15


 

Přirozený výskyt antioxidantů


Naštěstí pro nás nejsou antioxidanty v přírodě nijak vzácné. Chceme-li si zajistit jejich dostatečný přísun, většinou stačí upravit si jídelníček. Antioxidanty jsou hojně přítomné v ovoci, zelenině, obilninách, vejci a mase. Málokdy je nutné shánět antioxidantové preparáty v lékárně. Mezi osoby se zvýšenou potřebou antioxidantů patří např. kuřáci nebo lidé, kteří žijí či pracují v obzvláště znečištěném prostředí. Naopak sníženou potřebu mají sportovci a lidé podstupující těžkou fyzickou námahu, neboť v těchto případech volné radikály pomáhají při odstraňování poničené svalové tkáně.
Látky s antioxidačním účinkem jsou některé vitamíny (A, C, E), dále koenzym Q10, selen a fytochemikálie (flavonoidy, lykopen, lutein, lignan).

Vitamín C


Vitamín C neboli kyselina askorbová patří mezi vitamíny rozpustné ve vodě, nelze se jím tedy předávkovat, ale ani tak není vhodné přehánět doporučené denní dávky (hrozí riziko vzniku ledvinových kamenů a odvápňování kostí). Vitamín C se nachází v šípcích, černém rybízu, petrželi, červené paprice a dalším ovoci a zelenině. Vitamín C se ničí varem a dotykem s kovem.


Vitamín A

Vitamín A je důležitý antioxidant zamezující degenerativním onemocněním oka a poškození kůže UV paprsky. Patří mezi vitaminy rozpustné v tucích, proto bychom měli s jeho dávkováním být opatrní. Vyskytuje se v játrech, rybím tuku, mléku a vejcích. S pomocí tuku si může tělo vyrábět vitamín A z karotenolu, u kterého předávkování nehrozí, a je přítomný v mrkvi a žlutém a červeném ovoci a zelenině.

Autor: Ženy - E15



Vitamín E


Další z vitamínů rozpustných v tucích, působí příznivě na kvalitu pleti, zpomaluje stárnutí, chrání cévy proti kornatění. V české populaci je nedostatek vitamínu E velmi zřídkavý. Bohaté na vitamín E jsou ořechy a semínka (dýňová, slunečnicová apod.), rostlinné oleje, obilniny, tučné ryby (makrela, losos), játra a listová zelenina. Antioxidační účinky se zvyšují v kombinaci se selenem.

Fytochemikálie


Tyto přírodní chemické látky vyskytující se v rostlinách nemají charakter ani vitamínů (jejich nedostatek nezpůsobuje žádný specifický syndrom) ani minerálů, jsou však mezi nimi významné antioxidanty.

Flavonoidy jsou univerzální rostlinné pigmenty, které odpovídají za barvu květů, listů i plodů. Tímto se i můžeme řídit při výběru potravin – především tmavé plody (černý rybíz, aronie, borůvky, ostružiny, červená řepa) jsou na flavonoidy bohaté. Flavonoidy se vyskytují i v zeleném čaji, čokoládě, kávě a červeném víně. Obecně je považováno za vhodnější přijímat antioxidanty právě ve formě flavonoidů v jídle, než užívat přípravky s vitamínem C nebo E.

Autor: Ženy - E15



Lykopen patří mezi karotenoidy, je tedy chemicky blízký betakarotenu a karotenolu, z něhož si náš organismus vyrábí vitamín A. Nachází se v rajčatech, melounech a guavě. Bylo vědecky prokázáno, že strava bohatá na lykopen hraje významnou roli v prevenci infarktu myokardu.

Lutein je další zástupce karotenoidů. Bylo prokázáno, že je účinný v prevenci degenerace makuly, která hrozí nejvíce kuřákům, obézním lidem a pacientům s vysokým krevním tlakem nebo hladinou cholesterolu. Najdeme ho v rajčatech, mrkvi a listové zelenině.

Lignan patří mezi fytoestrogeny. O fytoestrogenech se donedávna soudilo, že mohou způsobovat rakovinu prsu, ale vědci zjistili, že toto platí pouze o isoflavonech, zatímco lignany naopak fungují jako účinná prevence. Velmi dobré výsledky byly prokázány i při prevenci a léčbě rakoviny prostaty. Lignany najdeme hlavně ve lněných semínkách a obilninách (oves, žito, ječmen).

Autor: Denisa Streublová


0:normal690:true:true Nové video na Recepty.cz! Uvařte si s námi plněné papriky!



Autor: Denisa Streublová

S předplatným můžete mít i tento exkluzivní obsah

Hlavní zprávy

Nejčtenější

Video