Co s vejci po Velikonocích? | E15.cz

Co s vejci po Velikonocích?

ZDROJ: Ženy - E15

Irena Forejtová

Sdílet na Facebook Messenger Sdílet na LinkedIn
Už se po velikonočních svátcích nemůžete na vejce ani podívat? Přece uvařená vajíčka nevyhodíte, dají se totiž zpracovat na mnoho způsobů - plnit, obložit, kombinovat se zeleninou, nebo z nich vykouzlit pěkně barevný salát plný vitamínů.

Vejce pokaždé jinak



Vejce s lososem


Vejce naplníme rostlinným máslem (můžeme do něj přimíchat kousky lososa, nebo máslo zaměnit za tvaroh či žervé). Ozdobíme lososem, malým plátkem citronu a petrželkou.
Vejce s olivou
Rostlinné máslo našleháme s paštikou a uvařeným žloutkem. Ozdobně nastříkáme do poloviny vařeného vejce a doplníme kyselou okurkou a kolečkem olivy.
Vejce s čerstvým zázvorem
Žloutky vidličkou rozetřeme s lžičkou másla, přidáme sůl, pepř, citrónovou šťávu a 2 lžíce najemno nastrouhaného čerstvého zázvoru.
Vejce plněná bazalkovým pestem
Žloutky smícháme s bazalkovou pastou a hořčicí v poměru ve stejném poměru, přidáme lehce do růžova osmaženou cibulku a směs mírně přisolíme.Plněná vejce obložíme cherry rajčátky.

Vajoštrůdl, aneb kde se vejce ztratí


500 g listového těsta, 8 natvrdo vařených vajec, 200 g tvrdého strouhaného sýra, sekaná pažitka, 1 vejce, sůl, mletý pepř, drcený kmín
Rozmrazené listové těsto vyválíme na tenký plát. Než se trouba předehřeje nastrouhaný sýr promícháme s nadrobno nakrájenými vařenými vejci, mírně osolíme a přimícháme pažitku. Nádivkou naplníme plát, který zavineme, okraj dobře přitiskneme, potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme drceným kmínem. Do náplně můžeme přidat i zbytky masa nebo uzeninu.

Rolky s vaječnou náplní


3 vejce. 2 dl husté sladké smetany, 1 lžička hořčice, kečup, sůl, čerstvá petrželka, 250 g tvrdého sýra.
Vejce uvařená natvrdo oloupeme. Bílky posekáme, žloutky utřeme se smetanou, hořčicí, kečupem a solí, přidáme nasekanou petrželku, nastrouhaný sýr a vše promícháme. Pomazánkou plníme plátky šunky nebo tvrdého sýra, které stočíme do ruličky. Rolky před podáváním necháme vychladit.

Pikantní salát s vejci a uzeným masem


6 natvrdo vařených vajec, 250 g vařeného uzeného masa, 100 g majonézy, 100 g bílého jogurtu, 2 až 3 stroužky česneku,1 lžička hořčice, mletý pepř, sůl. Na ozdobu: salát, rajče, pažitka
Vejce natvrdo a vařené uzené maso nakrájíme na kostičky, přidáme majonézu rozšlehanou s bílým jogurtem, prolisovaným česnekem, hořčicí, solí a pepřem. Promícháme a necháme vychladit. Kopeček salátu podáváme na omytém a okapaném listu salátu, zdobíme plátkem rajčete a bohatě sypeme nasekanou pažitkou. S bagetou nebo celozrnným chlebem je salát vydatnou snídaní.

Pomazánka dietní nebo pijácká?


Při přípravě této pomazánky máte na výběr - buď dáte přednost zdraví nebo delikatesním choutkám. Pro ostřejší verzi platí ingredience uvedené v závorce.

100 g tvrdého sýra (niva, neuleželé olomoucké syrečky), 100 g rostlinného roztíratelného tuku, 2 vejce uvařené natvrdo, 2 lžíce kečupu, sladká (ostrá) mletá červená paprika, rostlinný olej, 2 lžíce kysané smetany, sůl, (pepř), sekaná petrželka (nadrobno krájená cibule)
V misce smícháme nastrouhaný (vidličkou rozmačkaný) sýr,rozetřený tuk, nastrouhaná vejce, kečup, mletou papriku, několik kapek rostlinného oleje, kysanou smetanu a sůl podle potřeby. Vše zlehka promícháme na hladkou pomazánku a mažeme na chléb, toustový chléb nebo topinky. Před podáváním chuťovky posypeme zelenou petrželkou. Zapíjíme kysaným mléčným nápojem nebo pivem.


Autor: Irena Forejtová
14. dubna 2009

Autor: Irena Forejtová

S předplatným můžete mít i tento exkluzivní obsah

Hlavní zprávy

Nejčtenější

Video