Co s vejci po Velikonocích?

Vejce pokaždé jinak
Vejce s lososem
Vejce naplníme rostlinným máslem (můžeme do něj přimíchat kousky lososa, nebo máslo zaměnit za tvaroh či žervé). Ozdobíme lososem, malým plátkem citronu a petrželkou.
Vejce s olivou
Rostlinné máslo našleháme s paštikou a uvařeným žloutkem. Ozdobně nastříkáme do poloviny vařeného vejce a doplníme kyselou okurkou a kolečkem olivy.
Vejce s čerstvým zázvorem
Žloutky vidličkou rozetřeme s lžičkou másla, přidáme sůl, pepř, citrónovou šťávu a 2 lžíce najemno nastrouhaného čerstvého zázvoru.
Vejce plněná bazalkovým pestem
Žloutky smícháme s bazalkovou pastou a hořčicí v poměru ve stejném poměru, přidáme lehce do růžova osmaženou cibulku a směs mírně přisolíme.Plněná vejce obložíme cherry rajčátky.
Vajoštrůdl, aneb kde se vejce ztratí
500 g listového těsta, 8 natvrdo vařených vajec, 200 g tvrdého strouhaného sýra, sekaná pažitka, 1 vejce, sůl, mletý pepř, drcený kmín
Rozmrazené listové těsto vyválíme na tenký plát. Než se trouba předehřeje nastrouhaný sýr promícháme s nadrobno nakrájenými vařenými vejci, mírně osolíme a přimícháme pažitku. Nádivkou naplníme plát, který zavineme, okraj dobře přitiskneme, potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme drceným kmínem. Do náplně můžeme přidat i zbytky masa nebo uzeninu.
Rolky s vaječnou náplní
3 vejce. 2 dl husté sladké smetany, 1 lžička hořčice, kečup, sůl, čerstvá petrželka, 250 g tvrdého sýra.
Vejce uvařená natvrdo oloupeme. Bílky posekáme, žloutky utřeme se smetanou, hořčicí, kečupem a solí, přidáme nasekanou petrželku, nastrouhaný sýr a vše promícháme. Pomazánkou plníme plátky šunky nebo tvrdého sýra, které stočíme do ruličky. Rolky před podáváním necháme vychladit.
Pikantní salát s vejci a uzeným masem
6 natvrdo vařených vajec, 250 g vařeného uzeného masa, 100 g majonézy, 100 g bílého jogurtu, 2 až 3 stroužky česneku,1 lžička hořčice, mletý pepř, sůl. Na ozdobu: salát, rajče, pažitka
Vejce natvrdo a vařené uzené maso nakrájíme na kostičky, přidáme majonézu rozšlehanou s bílým jogurtem, prolisovaným česnekem, hořčicí, solí a pepřem. Promícháme a necháme vychladit. Kopeček salátu podáváme na omytém a okapaném listu salátu, zdobíme plátkem rajčete a bohatě sypeme nasekanou pažitkou. S bagetou nebo celozrnným chlebem je salát vydatnou snídaní.
Pomazánka dietní nebo pijácká?
Při přípravě této pomazánky máte na výběr - buď dáte přednost zdraví nebo delikatesním choutkám. Pro ostřejší verzi platí ingredience uvedené v závorce.
100 g tvrdého sýra (niva, neuleželé olomoucké syrečky), 100 g rostlinného roztíratelného tuku, 2 vejce uvařené natvrdo, 2 lžíce kečupu, sladká (ostrá) mletá červená paprika, rostlinný olej, 2 lžíce kysané smetany, sůl, (pepř), sekaná petrželka (nadrobno krájená cibule)
V misce smícháme nastrouhaný (vidličkou rozmačkaný) sýr,rozetřený tuk, nastrouhaná vejce, kečup, mletou papriku, několik kapek rostlinného oleje, kysanou smetanu a sůl podle potřeby. Vše zlehka promícháme na hladkou pomazánku a mažeme na chléb, toustový chléb nebo topinky. Před podáváním chuťovky posypeme zelenou petrželkou. Zapíjíme kysaným mléčným nápojem nebo pivem.
Autor: Irena Forejtová
14. dubna 2009