Čočka

Čočka obsahuje mnoho bílkovin a esenciálních aminokyselin, proto je dobrou alternativou masa. Je také bohatá na sacharidy a tím pádem dokáže dobře zasytit. Na rozdíl od těstovin a výrobků z bílé moky mají její sacharidy komplexní charakter a nemusí se tak dlouho rozkládat ve střevech a glukóza může nepřetržitě proudit do krve a buněk. Může je teda zásobovat krevním cukrem a glukózou a udržovat tak naši výkonnost. Má vysoký obsah vitaminů skupiny B, fosforu, hořčíku, vápníku, síry, železa, draslíku a selenu. Obsahuje také enzymy, organické kyseliny a lecitin.
Je vhodná pro ženy s menstruací, protože dodává železo, které uniká při ztrátě krve. Má také vysoký podíl zinku, což je důležitý stopový prvek pro tvorbu hormonů, stavbu vazivových tkání a pro utváření genů v buněčných jádrech. Hlavně pro vegetariány je důležitým dodavatelem bílkovin. Rychle nás zasytí bez přemíry kalorií a odvádí tekutiny z těla, takže je vhodná pro snižování nadváhy.
Účinky na organismus:
- snižuje obsah cukru v krvi
- uvolňuje zácpu
- pomáhá při chudokrevnosti
- zasytí bez přemíry kalorií
- posiluje nervy
- zásobuje buňky kyslíkem
- zvyšuje výkonnost
- pomáhá při únavě
- podporuje krvetvorbu
- odvodňuje
- povzbuzuje produkci hormonů
Recepty z čočky
Čočka na kyselo
500 g čočky, 3 lžíce rostlinného oleje, 3 lžíce hladké mouky, ocet, cibule, sůl
Čočku uvaříme doměkka. Na oleji osmažíme dozlatova pokrájenou cibuli, zaprášíme moukou, zalijeme vodou scezenou z čočky, ochutíme octem a povaříme. Pak přidáme uvařenou čočku, osolíme a podáváme s kyselou okurkou a vejcem.
Čočka s bramborem a kysanou smetanou
200 g čočky, 200 g brambor, 200 ml kysané smetany, sůl, olivový olej, 20 g hladké mouky, cibule, česnek, bobkový list
Předvařenou čočku s utřeným česnekem a bobkovým listem uvaříme doměkka.
Přidáme uvařené, na kostičky pokrájené brambory a osolíme. Na oleji uděláme z cibule a mouky jíšku, přidáme smetanu, nalijeme k čočce s brambory a ještě chvíli povaříme.