Cranberries - americké brusinky
Cranberries (Vaccinium macrocarpon), americké brusinky pocházejí z oblasti Severní Ameriky. Ideální podmínky pro jejich pěstování nabízejí státy Oregon, Connecticut, Massachusetts, Michigan, Minnesota, New Jersey, New York, Rhode Island, Washington a Wisconsin.
Za své jméno vděčí Cranberries prvním evropským osadníkům, kteří přistáli s lodí Mayflower roku 1620 u břehů Nové Anglie. Plody je zde naučili znát Indiáni. Protože výrazné květy připomínaly hlavičku a krk ptáka jeřába („crane“), dostaly americké brusinky jméno „Crane berry“ (jeřábí bobule), což bylo později zkráceno na Cranberry.
Období pěstování a sklizně
Cranberries, americkým brusinkám prospívá kyselá horská rašelinná půda. Plody visí na malých keřících, z nichž některé jsou více než 100 let staré. Rostou v nepropustném podloží, v takzvaných „bogs“ či „marshes“, jakýchsi lůžkách, která jsou vyplněna pískem, štěrkem, jílem nebo rašelinou.
V květnu se rozvíjejí na poléhavých brusinkových keřících nové lístky. Od června se rozevírají bílé květy. Po odkvětu se ukazují drobounké zelené kuličky, které dozrávají. Plné zralosti brusinky dosahují v září a říjnu. Poté se lístky zbarvují do tmavočervena a začíná období klidu. Od poloviny září do začátku listopadu sklízejí farmáři zralé Cranberries.
Blahodárný vliv na zdraví
Pro původní americké obyvatelstvo byly brusinky lékem a zároveň potravinou. Už před 300 lety užívali Indiáni bobule k hojení ran a zmírňování bolestí. Dnes jsou brusinky známé díky vlastnostem podporujícím zdraví. Zvlášť je vyzdvihována jejich schopnost předcházet infekcím močových cest, což je způsobeno jejich jedinečným protipřilnavým účinkem.
Protipřilnavý účinek
Cranberries obsahují druhotné rostlinné látky, které mají jednu zvláštní vlastnost: zabraňují bakteriím usazovat se na sliznici. Protipřilnavý účinek proantokyanidu (PAC) přispívá k tomu, že jsou bakterie jednoduše vyplavovány močí a brání tak například vzniku zánětu močového měchýře nebo ledvin.
Ochrana močového měchýře
Každá druhá žena onemocní alespoň jednou v životě zánětem močového měchýře. U mnohých se toto onemocnění opakovaně vrací. Americké brusinky obsahují zahuštěnou tříslovinu, která dokáže zamezit usazování bakterií vyvolávajících záněty močových cest v ledvinách a močovém měchýři. Kdo pije denně brusinkovou šťávu nebo jí plody, může riziko tohoto onemocnění snížit až o 40 %.
Ústní hygiena
Cranberries posilují dásně. Bobule obsahují účinné látky snižující počet bakterií v ústní dutině. Na zubech a v mezerách mezi nimi se vytváří méně zubního plaku, který je pokládán za hlavní příčinu vzniku paradontózy a zubního kazu.
Zdravější žaludek
Látky obsažené v Cranberries zpevňují stěny žaludeční sliznice a zabraňují bakteriím Helicobacter pylori, aby se zde usidlovaly. Tyto bakterie jsou příčinou poškození žaludečních stěn a zvyšují riziko rakoviny žaludku.
Vliv na srdce
Cranberries obsahují flavonoidy a polyfenol. Tyto druhotné rostlinné látky zabraňují oxidaci způsobenou „zlým“ LDL cholesterolem a starají se tak o zdravý chod srdce.
Americké brusinky v kuchyni
Věděli jste, že existuje několik způsobů, jak lze využít americké brusinky v kuchyni? Známé jsou především čerstvé a sušené Cranberries či Cranberry nektar. V některých zemích je také při vaření hojně používaný brusinkový prášek či želé a omáčka. Bez ní by byl například Den Díkuvzdání v USA nepředstavitelný stejně jako bez tradičního krocana.
Čerstvé Cranberries jsou v obchodech k dostání v období od října do prosince. Čerstvé americké brusinky obsahují pektin. Když se povaří s vodou a cukrem, začnou želírovat a vznikne hustá omáčka, která se skvěle hodí k drůbeži, zvěřině, zelenině (například dýni nebo červenému zelí) a také k dezertům nebo sýrům.
Z nadrobno pokrájených nebo rozmělněných brusinek a jablečné, pomerančové nebo ananasové šťávy lze připravit chutnou ovocnou omáčku, tzv. relish. Ta je skvělá k výrazným sýrům a k masu.
Čerstvé Cranberries můžete skladovat až tři měsíce v zeleninovém boxu chladničky. Pokud byste si chtěli vytvořit zásoby, jednoduše brusinky zamrazte: při –18 °C vydrží nejméně jeden rok.
Sušené Cranberries se hodí nejlépe jako rychlý snack, malá chuťovka mezi hlavními jídly, v müsli a jogurtu nebo k čerstvému ovoci. V mnohých receptech můžete nahradit čerstvé Cranberries sušenými.
Tyto sladké bobule se například skvěle hodí do pečených dezertů. Spolu s kořením, jako je vanilka a skořice, činí z jablečných koláčů, muffinů z vlašských ořechů a krémových vaflí výtečné pochoutky. Skvělým tipem je také naložit sušené plody do rumu a vychutnat si je se zmrzlinou, k zákusku nebo koktejlu.
Sušené Cranberries můžete doma uchovat nejméně rok, a to v provzdušněném uzavřeném obalu v suchu při teplotě nejvýše do 18 °C.
S Cranberry nektarem lze namíchat především vynikající koktejly. Díky své lehké nasládlosti a intenzivní ovocné chuti je jak stvořený pro kombinaci s vodkou nebo rumem, likérem či šampaňským.
V letním období či po sportu jej můžete pro osvěžení namíchat také s ledově vychlazenou minerální vodou, jinými ovocnými šťávami nebo mlékem. Obzvlášť zajímavý je bílý Cranberry nektar. Tento ovocný nápoj se získává ze zrajících bobulí před tím, než se zbarví do červena, a je velice žádaný především v gastronomických kruzích, kde se používá při míchání exotických nápojů.
Zdroj: www.AmerickeBrusinky.cz
5. 4. 2009
Podrobné informace a recepty z Cranberries naleznete čtenářky na www.AmerickeBrusinky.cz//