Čtyři tipy na pečenou svačinu | E15.cz

Čtyři tipy na pečenou svačinu

Čtyři tipy na pečenou svačinu
ZDROJ: Ženy - E15

Redakce

Upečte si sýrového šneka, celozrnnou pletýnku, slunečnicový šáteček nebo oříškovou bagetku s banánem.

Sýrový šnek
350 g hladká mouka
350 g hladká kukuřičná mouka
50 g amarantová mouka
20 g droždí
20 g sýru eidam
1 vejce
sůl

Prosejeme mouky, osolíme, do dolíčku vlijeme asi 1 dl teplé vody, rozdrobíme droždí a necháme vykynout kvásek. Přidáme bílek a vymícháme hladké, nelepivé těsto a necháme ho znovu vykynout. Vyválíme tenký, asi 6 cm široký plát těsta, potřeme ho žloutkem, posypeme strouhaným sýrem a srolujeme do válečku; ten rozkrájíme na 10 dílků. Dílky položíme řeznou stranou na plech lehce vymazaný olejem nebo vyložený pečicím papírem. Necháme ještě dokynout asi 15 minut, až lehce nabobtnají, a pečeme v horké troubě při 180 °C do zlatova.
Tip: Strouhaný eidam můžeme nahradit jinými ingrediencemi -jinými druhy sýrů, česnekem, olivami, semínky, ořechy, rozinkami, mletou skořicí, bylinkami, houbami, mákem apod.

Celozrnná pletýnka
200 g mouka celozrnná
200 g mouka pšeničná hladká
20 g droždí
50 g oleje
50 g sezamového semínka

Mouku promícháme se solí, do dolíčku vlijeme asi 1 dl vlažné vody, přidáme droždí, olej a trošku sezamových semínek. Vykynutý kvásek smícháme a vypracujeme hladké, nelepivé těsto a necháme ho přikryté nakynout. Rozdělíme na 10 dílků, každý ještě na 3 kousky a z těch vytvarujeme tenké válečky. Spleteme je do copánku, potřeme
na lehce vymazaném plechu vodou, posypeme semínky a necháme ještě nakynout. Vkládáme do horké trouby a pečeme do zlatova. Nejlepší jsou ještě teplé a voňavé, doplněné mléčným nápojem.
Tip: Čerstvé droždí (kvasnice) se vyrábí lisováním hladké mouky s kulturou živých kvasinek z ječných klíčků. Kvasinky oživené teplem a tekutinou spotřebovávají sacharidy z mouky a produkují alkohol, jehož bublinky těsto vylehčují. Průmyslové droždí je vyrobeno sušením roztoku melasy a vody a prodává se také v instantní podobě vhodné pro dlouhodobé skladování.

Slunečnicový šáteček
250 g hladká mouka
250 g tvaroh měkký
250 g margarín
150 g slunečnicová semínka

Suroviny smícháme a těsto vyválíme na 5 mm. Těsto přeneseme na suchý plech, nakrájíme rádýlkem na čtverce a pak na trojúhelníky, potřeme vodou a trochu posypeme vyloupanými slunečnicovými semínky. Pečeme v horké troubě do růžova.
Podáváme nejlépe teplé -k přesnídávce, svačině, také k luštěninovým pokrmům.
Tip: Naplníme-li šátečky marmeládou nebo ovocem, můžeme je pocukrovat a podávat jako moučník.
Při použití mouky „Mantler“ nebo směsi na chléb „Smutný“, popř. kukuřičné mouky s amarantovou, připravíme chutné pečivo i pro bezlepkovou dietu.

Oříšková bagetka s banánem
150 g mouka hladká
3 g kakaový prášek
150 g banán
10 g vlašské ořechy
100 g  mléko
20 g droždí
sůl

Mouku, sůl a kakao prosejeme, vlijeme vlažné mléko, rozdrobíme droždí a po vykynutí kvásku přidáme rozmělněné banány. Vymícháme nelepivé těsto, zapracujeme drcené ořechy a znovu necháme vykynout. Rozdělíme na 10 dílků, vytvarujeme oválky, na suchém plechu do nich jemně uděláme několik zářezů. Pečeme v horké troubě do zlatova.

Zdroj: Zdravá výživa v mateřské školce, Olga Illková a Zdeňka Vašíčková, uvedeno ve spolupráci s nakladatelstvím Portál, www.portal.cz

Autor: Redakce
 

S předplatným můžete mít i tento exkluzivní obsah

Hlavní zprávy

Nejčtenější

Video

Newsletter
Využijte služby
zasílání zpráv do vaší
e-mailové schránky!