Datle dodají energii

Datle jsou plody palmy datlové, která pochází ze severní Afriky a Asie. Tato palma plodí ročně až 100 kg plodů- bobulí
s jedním semenem, které jsou zbarvené od žluté přes oranžovou, červenou i černou. Během zrání jsou datle stále šťavnatější, a aby nevyschly, vylučují lepkavé cukernaté šťávy.
Čerstvé datle mají 27 - 50% cukru, hodně minerálních látek, draslík, fosfor, vápník, železo, vitaminy skupiny B, provitamin A, kyselinu listovou, kyselinu pantotenovou.
Datle rozšířili hlavně Féničané, dnes se pěstují také v Americe, Číně, Indii a Austrálii. Málokdo z nás ochutnal datle čerstvé, ale sušené jsou u nás populární a to nejenom na Vánoce. Z datlí se připravuje ovocný chléb, datlový med, zpracovává se také dřevo a listy.
Datle jsou poměrně kalorické (100g obsahuje 300 kcal), vysoký obsah cukru a sacharidů způsobí, že jedna datle dodá dostatek energie na dobu 15 minut.
Účinky datlí na organismus:
- dodávají energii a duševní svěžest
- pomáhají při nespavosti
- snižují krevní tlak
- množství vápníku prospívá kostem a zubům
- prospívají i zdravé kůži a vlasům
- povzbuzují při poklesu výkonu a únavě
Datle jsou ideální jako svačinka pro duševně pracující a studenty. Můžeme je konzumovat samostatně, nebo spolu s tvarohem či jogurtem. Pár datlí před spánkem podpoří dobré usínání, datle jsou totiž považovány za účinný přírodní uspávací prostředek, neboť ve velkém množství obsahují tryptofan, který se v těle přeměňuje na spánkový hormon melatonin.