Dieta v krabičce: zázrak, nebo dobrý byznys?

Je pondělí ráno a kdosi zvoní. Za dveřmi stojí kurýr s taškou plnou krabiček, ve které jsou jídla na celý den - snídaně, dopolední svačina, oběd, odpolední svačina a večeře. Jejich skladba je ušitá na míru vašemu přání. Můžete být diabetička, vegetariánka, sportovkyně nebo se potýkat s celiakií… to vše jídelníček zohledňuje. Vybraná jídla si postupně ohříváte v mikrovlnné troubě.
Co se týká stravování, máte ten den vystaráno: nemusíte si chystat svačinu ani odbíhat od rozdělené práce k automatu se sladkostmi (!) nebo do nejbližších potravin, kde šilhajíc hlady berete do ruky rohlík a tatranky, taktéž odpadají návštěvy supermarketu, vaření. V úterý se to celé opakuje. S tím rozdílem, že jídlo si necháte dovézt třeba do práce nebo do fitness centra.
Je jenom na vás, kam který den chcete jídlo dodat a jak dlouho bude tuto formu stravování využívat. Minimální - takzvaná zkušební - doba krabičkové diety je u většiny firem týden, přičemž u některých si lze objednat menu i na víkend. Protože doprava cenu krabičkové diety zvyšuje, lze si samozřejmě jídlo vyzvedávat i osobně. Možnosti jsou obrovské - záleží na tom, co vám vyhovuje, a také kolik jste ochotná za to celé zaplatit.
Nemám čas
Krabičkové diety se staly populárními zejména díky své jednoduchosti. Objednáte si je a nemusíte dále přemýšlet o tom, co jíst či nejíst, jaké potraviny si nakoupit, jak je upravovat. V tom všem je kouzlo, ale i kámen úrazu - ale o tom později. Ze začátku si je objednávali hlavně celebrity, manažeři, manažerky, majitelé společností, lékaři, právníci, zkrátka časově velmi vytížení lidé. Nyní však společnostem zabývajícím se tímto byznysem přibývají klienti také z řad úřednických profesí nebo maminek na mateřské.
„Více než šedesát procent našich klientů tvoří ženy. Věkové složení odpovídá skupině třicet plus, ale ani senioři u nás nejsou výjimkou. Většina klientů využívá našich služeb po dobu tří až čtyř měsíců. Stále častěji se však stává, že natolik oceňují flexibilitu a pohodovost našich stravovacích služeb, že po zredukování přebytečných kilogramů přecházejí na krabičky se standardní energetickou hodnotou,“ říká Martin Gruber, jednatel společnosti I Feel Well nabízející program Dieta v pohodě.
Co se týká druhů krabičkových diet, má jich firma několik: Classic s běžnými jídly, Gurmán s vybraným jídelníčkem a tři speciální diety pro diabetiky, vegetariány a pro lidi s intolerancí lepku. V rámci dalšího programu ušije klientům jídelníček přímo na míru podle typu jejich metabolismu a nabízí pochopitelně i balíčky pro ty, kteří už optimální váhu mají, jen si ji chtějí udržet a nezatěžovat se přitom žádnými starostmi.
Na co se připravit?
Krabičkovou dietu nabízí na českém trhu řada firem. Jako první přišla s tímto nápadem společnosti NutriCare. Tu založil před lety Jaroslav Vavřina pro svoji manželku, které se nedařilo po porodu zhubnout. Než firmu rozjel, vyzkoušel krabičkovou dietu mezi svými známými a přáteli. Fungovala. Začít s krabičkovou dietou je docela prosté. U většiny firem to funguje víceméně podobně: kliknete na internet a vyplníte jednoduchý dotazník, ze kterého se ihned dozvíte hodnotu tzv. Body Mass Indexu, u některých společností pak také doporučený denní příjem a především co a jak dál. Dieta se hodí pro všechny. Na své si přijdou i diabetici či celiaci!
Například u firmy I Feel Well máte možnost využít konzultace s nutričním terapeutem -a to buď on-line, nebo osobně. „Této varianty využívají obvykle lidé s velkou nadváhou nebo trpící závažnějšími zdravotními problémy. Většina klientů volí cestu, že zavolají nebo si po internetu rovnou objednají svoji vybranou verzi jídelníčku. Ve všech případech jim však ještě volají zaměstnanci společnosti, aby si upřesnili důležité informace: zdá má klient nějaké speciální požadavky, co se týká potravin - které potraviny jí a které nejí nebo zda nemá na některé potraviny alergii a podobně,“ vysvětluje Martin Gruber.
Konzultace s nutričním terapeutem není vůbec zbytečná. Zdaleka totiž nejde jenom o to objednat si krabičku a zaměřit se na poměr mezi energetickým výdejem a příjmem, tedy počet kilojoulů, které můžete za den zkonzumovat. Jídelníček by měl zohlednit i glykemický index potravin, množství bílkovin, abyste neztrácela svaly, a samozřejmě čerstvost potravin plus vaše chutě.
Poslední články autora
Zobrazit všechny články autora