Dlouhý život a dobré zdraví díky vínu

Nebudeme vás dlouho napínat a hned na úvod vám sdělíme, že podle všech dostupných informací, mnoha uskutečněných pozorování a značného množství provedených pokusů je pití vína člověku po zdravotní stránce skutečně velice prospěšné. Nejedná se tak pouze o reklamní blud vinařů, kteří se snaží zajistit odbyt svému produktu. Skutečně to funguje.
V čem spočívá síla vína
Co je těmi hlavními látkami, které dělají z vína lék na mnoho chorob sužujících moderní lidskou společnost? Asi nejvýraznější zásluhy jsou připisovány polyfenolům, které jsou ve víně hojně obsaženy zejména v podobě flavonoidů. Právě flavonoidy jsou tou hlavní složkou chránící zdraví těch, kteří pravidelně víno konzumují.
Dalším z mnoha prospěšných prvků vína jsou třísloviny, které pozitivně působí na trávicí soustavu člověka. Pozornost si jistě zaslouží i množství železa, které je obsaženo především ve víně červeném. V lékárnách si můžete zakoupit dokonce speciální železité víno. To je doporučováno hlavně lidem trpícím chudokrevností a dalšími obtížemi pramenících z vlastní méně kvalitní krve.
Srdce silné jako zvon
Nyní se podívejme blíže na to, čemu můžeme pravidelným pitím vína zabránit, co naopak posílit a co vylepšit. Nejdůležitějším účinkem pití červeného i bílého vína je prevence proti cévním a srdečním onemocněním. Dochází zde k uplatnění známého francouzského efektu, kde moderní západní země trpící všemi neduhy civilizačního shonu, požíváním tučných jídel a znečištěným prostředím má nejnižší úmrtnost na srdeční onemocnění.
Dlouhodobá a pravidelná konzumace vína způsobuje podle vědců snižování špatného LDL cholesterolu a naopak zvýšení dobrého HDL. LDL cholesterol způsobuje ucpávání tepen a je tak přímo odpovědný za infarkty a mozkové mrtvice. Alkohol sám o sobě pak roztahuje cévy a zlepšuje proudění krve. Zaznamenán byl také pozitivní vliv na výši krevního tlaku.
Univerzální ochrana
Víno má jednu důležitou vlastnost, která se v poslední době stává více a více vyzdvihovanou. Je totiž silným antioxidantem. Jak jistě díky všudy přítomné reklamě víte, volné radikály útočí prakticky na všechny části našeho těla, způsobují stárnutí, opotřebování atd. Víno obsahuje takové složky, které právě volné radikály zneškodňují. Chrání tak organismus před opotřebováním a tím i před stárnutím.
Na dalších účincích a jejich míře se již vědci nedovedou s naprostou jistotou shodnout. Nicméně, obecně se má za to, že pití vína chrání nervový systém a podporuje ten imunitní, snižuje tělesnou hmotnost účinnějším spalováním tuků, blahodárně působí na zrak, pleť a pomáhá bojovat či předcházet cukrovce, rakovině a dalším nemocem.
Nebuďte alkoholikem
Nyní se konečně dostáváme ke klíčové záležitosti, co se konzumace vína týče – jeho množství. Nelze s jistotou říci, kolik vína denně je třeba vypít, aby jeho pozitivní účinky byly nejsilnější. Nejčastěji se udává množství od 3 do 4 decilitrů denně pro muže a zhruba polovinu tohoto množství pro ženy. Menší množství pro něžné pohlaví však není věcí diskriminace jakou pouhé biologie. Ženský organismus má menší odolnost vůči alkoholu a pomaleji jej také odbourává.
Důležité při maximalizaci dobrých efektů pití vína, ať už bílého či červeného, je pravidelnost a střídmost ve smyslu dodržování doporučené dávky na den. Tím, že se jednou týdně pořádně vínem opijete, abyste dohnaly svou týdenní dávku, svému tělu mnoho nepomůžete. Ideálně jej lze podávat k večeři, jejíž chuť dobré víno ještě zvýrazní. Pijte jej proto s radostí a užívejte si dobra, které vám přináší.
Autor: Josef Kraus