Ochucovadla a omáčky: Dodejte jídlu chuť!

1. Sójová omáčka
(v 10 g – 54 kJ/13 kcal)
vyrábí se fermentací ze sójových bobů, vody a soli.
Je zdrojem vitaminu B12.
Pozor, průmyslově vyráběné sójové omáčky mohou obsahovat chemické látky a barviva.
2. Maggi
(v 10 g – 59 kJ/14 kcal)
je koření z hydrolyzované rostlinné bílkoviny, vody a soli.
Obsahuje ale i cukr a řadu přídavných látek. Používá se k dochucení polévek, omáček, zeleniny i salátů.
3. Tabasco
(v 10 g – 209 kJ/50 kcal)
je vyrobeno z extra pálivých papriček, které zrají v bílých dubových sudech po dobu tří let.
Následně se smíchají s octem a vodou. Přidává se například k masu, do omáček, salátů.
4. Sladká chilli omáčka
(v 10 g – 91 kJ/22 kcal)
kromě chilli papriček obsahuje cukr, vodu, česnek, sůl a regulátor kyselosti. Můžete v ní
najít i škrob nebo zahušťovadlo. Přidává se k masu na grilu nebo k přílohám.
5. Ocet
(v 10 g – 17 kJ/4 kcal)
označuje se jako potravinářská přísada a konzervační činidlo.
Obsahuje kyselinu octovou.
Podle přidaných přísad známe i vinný, jablečný, balzamikový, rýžový a sladový ocet.
6. Bujon
(v 10 g – 120 kJ/29 kcal)
je vlastně dehydratovaný vývar. Při jeho výběru sledujte hlavně obsah
soli a zvýrazňovače chutí, například glutamát. Vyhnout se mu můžete při koupi bujonu v biokvalitě.
7. Kremžská hořčice
(v 10 g – 46 kJ/11 kcal)
vyrábí se z vody, hořčičného semínka, cukru, octa, jedlé soli a koření. Neměla by obsahovat konzervační látky. Používá se hlavně k masu, uzeninám, ale i do omáček.
8. Plnotučná hořčice
(v 10 g – 37 kJ/9 kcal)
má obdobné složení jako hořčice kremžská. Svou krásně žlutou barvu má pomocí barviv – žluti hořčičné, E102, 110 a 124. Dále obsahuje antioxidant disiřičitan draselný.
9. Wasabi
(v 10 g – 119 kJ/28 kcal)
tato zelená pasta se vyrábí z křenu, sorbitu, soli, vody, přírodních barviv, cukru, emulgátoru a okyselovače. Slouží v kombinaci se sójovou omáčkou jako jedna z přísad při výrobě suši.
10. Křen
(v 10 g – 80 kJ/19 kcal)
můžete koupit čistě jednosložkový nebo s nastrouhaným jablkem či obohacený šlehačkou. Jeho příprava doma není vůbec složitá. Podává se nejčastěji k masu a uzeninám.
11. Majonéza
(v 10 g – 192 kJ/46 kcal)
vyrábí se z rostlinného oleje a vaječných žloutků, šťávy z citronu nebo octa, soli a pepře.
Prodává se v light verzi, v kombinaci s jogurtem, slouží k přípravě tatarské omáčky.
12. Kečup
(v 10 g – 46 kJ/11 kcal)
je druh husté zeleninové
omáčky. Vyrábí se z rajčat, rajčatového protlaku, může obsahovat sůl, cukr, koření i celer.
Proto raději sledujte pečlivě informace uvedené na obalu.
Tip šéfkuchaře Filipa Sajlera (www.perfectcatering.cz), kterého znáte z pořadu ČT Kluci v akci: „Ideální k dochucení jsou různé druhy soli, jako jsou například mořská, alpská, havajská, maldonská a další. Čerstvě mletý pepř, bylinky a tradiční koření. Dochucovadla, polévkové koření a kořenicí směsi často pouze přebíjejí chuť surovin, a proto nemají v kuchyni své opodstatnění.“