Recepty: Domácí bezinková limonáda a bezinková šťáva | E15.cz

Recepty: Domácí bezinková limonáda a bezinková šťáva

Recepty: Domácí bezinková limonáda a bezinková šťáva

Dagmar FERAHLI Susser

Osvěžující nápoj, který uvítáte v horkých dnech. Balkánci dokonce věří, že vůně bezinkových květů zahání smutek... Tento nápoj má také rovněž blahodárné zdravotní účinky.Zkuste si jej vyrobit sami, nyní je na to ten správný čas.

Černý bez má léčivý květ i plod

Oblíbená jsou jeho žlutavá květenství, která se suší na léčivý čaj (výtečný při nachlazení), připravují se z nich chutné a vonné šťávy a sirupy, a také se obalují v těstíčku a smaží.

Pozor si musíme dávat na to, že syrové bezinky jsou mírně toxické a ve větších dávkách vyvolávají nevolnost. Po tepelném zpracování však tyto účinky vymizí.Plody bezu černého obsahují vedle jiného cukry, kyselinu jablečnou, třísloviny, pektin, silice, vitamíny A, B, C a barviva anthokyany.

Přečtěte si více o léčivých účincích černého bezu

Účinky květů a plodů

Odvar ze sušených květů je močopudný, rozpouští hleny a podporuje pocení. Má diuretické účinky, snižuje horečku a mírní kašel.

Šťáva z plodů působí blahodárně při léčení migrén a nervových chorob, zejména při zánětu trojklanného nervu. Čerstvé plody mají projímavý účinek, naopak sušené se používají proti průjmům.

RECEPTY: Bezinková limonáda

bezinkové květy 35 ks
voda 7 l
cukr 1 kg
kyselina citronová

Postup:

Květy namočíme do vody na 24 hodin, přecedíme, zamícháme do nálevu cukr, kyselinu citronovou a necháme stát 4-5 dnů při pokojové teplotě. Vyzkoušíme na chuť (za tu dobu by nápoj měl začít fermentovat) a nyní dáme do chládku, nejlépe do lednice.

Šťáva z bezinek I.

1 l čistých, zralých plodů
0,5 litr vody
0,5 kg cukr,
1 sáček vanilkového cukru
rumovou tresť či trochu rumu

Postup:

Plody svaříme s vodou a procedíme.
Přidáme cukr, chvilku povaříme, poté přidáme vanilku a rumovou tresť.
Šťávu je možné zajímavě dochutit lžící rozpuštěné instantní kávy, případně i jiným alkoholem.

Bezinková šťáva II.

2ks skořice
2,5 kg bezinky
8 ks hřebíček
2 l vody
2 dkg kyseliny citronové
80 dkg cukr krystal

Postup:

Pravé bezinky umeleme na strojku. Vařící vodu smícháme s kyselinou citronovou a necháme stát 24 hodin. Poté k vodě a bezinkám přidáme skořici a hřebíček a asi 15 minut vaříme, sbíráme vzniklou pěnu. Na 1 kg šťávy přidáme 80 dkg cukru a znovu 10 minut vaříme. Ještě teplé plníme do lahví, které pevně uzavřeme. Takto připravená bezinková šťáva vydrží v lahvích i několik let.

Autor: Dagmar FERAHLI Susser
 

Články odjinud

Newsletter
Využijte služby
zasílání zpráv do vaší
e-mailové schránky!