Domácí pohoštění pro svatebčany | E15.cz

Domácí pohoštění pro svatebčany

Irena Forejtová

Děsí vás představa jak zvládnout pohoštění pro svatebčany ještě před odjezdem na obřad? Ušetřete si práci a zadejte zakázku cateringové firmě nebo nachystejte jednoduchý raut sami.

Uspořádat raut je v poslední době velmi oblíbenou formou pohoštění. Může se pořádat jak ve večerních hodinách, tak i kdykoliv během dne, ovšem jako náhrada slavnostního svatebního oběda se nehodí.

Jeho předností je možnost hostit libovolný počet strávníků, omezující je pouze množství talířů a příborů, které máme k dispozici, ale i to je řešitelné. Nádobí se dá vypůjčit od cateringové firmy, případně mohou vypomoci ostatní členové rodiny či známí.

Raut před nebo po svatební hostině


Většina předkládaných pokrmů se dá připravit den předem, stolní nádobí a příbory rovněž. Nebudete potřebovat ani židle, neboť hosté se volně pohybují a obsluhují sami z bufetových stolů. Vhodná plocha pro servírování může být problém, ale v nouzi pomohou opět známí, a je-li opravdu zle, pak místo stolu poslouží vysazené dveře pokryté bílým ubrusem.

Autor: Ženy - E15


Malé svatební menu v přibližné ceně dvousetpadesáti korun na osobu se dá sestavit z ovocné mísy, pečené kotlety, kuřecích miniřízečků, sýrové a uzeninové mísy, plněných vajec, sýrové rolády, zeleninového salátu a pečiva, což je ideální skladba pro dopolední pohoštění svatebčanů.

Předpokládáte-li, že svatebčané usednou teprve až k večeři, můžete jim odpoledne nabídnout velký bufet, který se skladbou jídel shoduje s malým svatebním menu doplněném o dva druhy zeleninových salátů (řecký, zelný), těstovinovým salátem s tuňákem a olivami, plněnými rajčaty a chuťovkami.

Různé druhy jednohubek můžete servírovat zabalené v lístkovém těstě, na krekrech, listu zelí či salátu nebo bramborové placce. Z teplého pohoštění nabídněte kuřecí a vepřové miniřízečky, pro gurmány uzený hovězí jazyk s křenem a hořčicí a na závěr minutkový kuřecí gulášek s pečivem.

Autor: Ženy - E15



Další tipy na domácí raut:


Studená jídla:

  • sushi
  • uzené ryby
  • drůbeží a rybí rolády
  • tortilly
  • mini sendviče, bagetky, kanapky a mufinky
  • šunka v rosolu
  • plněná zelenina
  • různé druhy sýrů
  • salsy, chutney (jako dochucovadla)
  • drobné sladkosti


Teplá jídla:

  • masové rolády
  • plněné a obalované brambůrky
  • pečená masa
  • výrobky z listového těsta
  • grilované ovoce

Sýrové roličky s ovocem
6 tenkých plátků tvrdého sýra, ořechová jádra, kousek másla, čerstvé nebo kompotované ovoce na ozdobu (meruňky, třešně, mandarinky, kiwi, pomeranče apod.). Na nádivku: 2 balíčky lučiny, sůl, 100 g oloupaných jablek, lžíci mléka, pepř.
Lučinu rozetřeme se solí, mlékem a pepřem a promícháme s jablky nakrájenými na kostičky. Změklý sýr potřeme nádivkou, stočíme v roličky, popřípadě rozkrojíme na půlky a upevníme párátky. Sýr necháme vychladit, a před podáváním roličky ozdobíme ořechovými jádry a kousky ovoce, které upevníme kousky másla.

Šunkové řezy
Potřebujeme: 200 g šunky, 200 g sýra eidam nebo moravský bochník, 5 lžic másla, 30 g mandlí, kompotované ovoce (broskve, meruňky, ananas nebo višně).
Šunku a sýr nakrájíme na tenké plátky. Plátky šunky pomažeme máslem a klademe střídavě s plátky sýra na sebe tak, aby na povrchu zůstala šunka. Navrstvené plátky zatížíme a dáme na několik hodin do chladničky. Potom z nich ostrým nožem nakrájíme malé čtverečky nebo trojúhelníčky. Ozdobíme je na kostičky nakrájeným kompotovaným ovocem a posypeme spařenými oloupanými a posekanými mandlemi


Autor: Irena Forejtová
24. 3. 2009

Autor: Irena Forejtová
 

S předplatným můžete mít i tento exkluzivní obsah

Hlavní zprávy

Nejčtenější

Video

Newsletter
Využijte služby
zasílání zpráv do vaší
e-mailové schránky!