Éčka v potravinách: Pozor na některá z nich

E-čísla: Prodloužení trvanlivosti a vylepšení chuti pokrmu
Jaký mají éčka význam? Jde o přírodní i uměle vyráběné chemické látky, které napomáhají prodlužovat trvanlivost potravin, vylepšují chuť, barvu, vůni, strukturu či vzhled pokrmu nebo dodávají další výživové hodnoty. Výpis konkrétních přísad, označených jako skupina E-čísel, které daná potravina obsahuje, naleznete vedle údajů o energetické hodnotě vždy na obalu výrobku.
Do skupiny E-čísel, označovaných jako látky přídatné či aditiva, patří především barviva, konzervační přípravky, antioxidanty, emulgátory nebo stabilizátory. V České republice reguluje užívání a označování těchto přídatných látek vyhláška ministerstva zdravotnictví z 3. ledna 2008.
Pro zajímavost, v tuzemsku se do potravin přidává kolem 1500 éček, ve světovém měřítku je toto číslo až dvakrát vyšší. Průměrný Čech zkonzumuje za rok kolem dvou kilogramů aditiv, zato Američan do sebe dostane až pět kilogramů těchto přídatných látek.
Nebezpečná éčka v potravinách
Řada éček, použitých v potravinách, má na spoustu lidí negativní vliv. S těmito přísadami může mít přímou souvislost potravinová alergie, astma, žaludeční potíže, ale i hyperaktivita dětí. Odborníci mají navíc podezření, že některá éčka mohou působit i rakovinotvorně.
Některá éčka odlišně působí na dospělé a děti. Například žvýkačky bez cukru obsahují umělá sladidla izomalt (E953), xylitol (E967) a sorbitol (E420). Tyto aditiva jsou u dospělých jedinců považována za bezpečná. U dětí však mohou ve vyšších dávkách vyvolat průjmy.
Éčka zakázaná v tuzemsku
E128 – Červeň 2G. Jde o synteticky vyráběné modročervené barvivo. Lze jej nalézt v uzeninách, zavařeninách a nápojích. Existuje podezření, že ovlivňuje fungování hemoglobinu. Kromě toho, že je od roku 2008 zakázáno v ČR, nesmí se používat ani v USA, Kanadě, Japonsku a Austrálii.
E921 – L-cystin. Tato látka vylepšuje vlastnosti pekárenských těst. Je možné, že poškozuje játra a negativně ovlivňuje činnost ledvin. Na rozdíl od tuzemska je používání této látky povoleno v USA.
E924a – Bromičnan draselný. Využíván v pivovarnictví, ale také v pekařství, neboť zlepšuje vlastnosti mouky. Tato přídatná látka je považována za karcinogenní.
E940 – Dichlordifluormetan. Používán jako hnací plyn ve sprejích i jako chladicí a mrazicí látka v chladničkách a ledničkách. V ČR není povoleno používání této látky pro potravinářské účely.
E107 – Žluť 2G. Jedná se o synteticky vyráběné žluté barvivo. Vyvolává alergické reakce a zhoršuje astma. Existuje podezření, že má vliv na dětskou hyperaktivitu.
E121 – Citronová červeň 2. Toto syntetické barvivo se využívá pro barvení citrusových plodů. Poškozuje vnitřní orgány a může být i karcinogenní.
E143 – Fast green FCF. Toto modrozelené, synteticky vyráběné barvivo je karcinogenní, při dlouhodobém podávání může navíc způsobit změny v krevním obrazu.
E240 – Formaldehyd. Používá se jako dezinfekční prostředek, pro výrobu lepidel, pojicích materiálů dřevotřískových desek a obalových materiálů. Jedná se o karcinogen, jeho vdechování totiž způsobuje zhoubné nádory nosohltanu. V České republice, podobně jako v USA, je formaldehyd jako přídatná látka v potravinách striktně zakázán.
(Zdroj: Emulgatory.cz)
Zdraví škodlivá éčka (v ČR povolená)
E110 – Žluť SY. Jedná se o synteticky vyráběné oranžové barvivo. Přidává se do nealkoholických nápojů, pekařských výrobků, meruňkového džemu, marcipánu, hořčice, zmrzliny nebo instantních polévek. Tato přídatná látka je mimo jiné zakázána v Norsku a Finsku.
E131 – Patentní modř V. Toto modré, synteticky vyráběno barvivo je obsaženo například ve sladkostech. Může způsobovat vyrážku, svědění, nevolnost nebo snížení krevního tlaku. Jeho užití je zakázáno v USA, Austrálii a Norsku.
E132 – Indigotin. Toto tmavě modré barvivo může způsobovat nevolnost, zvracení, vyšší krevní tlak a vyrážky.
E133 – Brilantní modř FCF. Jedná se o modré syntetické barvivo, které může způsobovat hyperaktivitu u dětí. Existuje podezření, že je karcinogenní.
E155 – Hněď HT. Toto červenohnědé barvivo může způsobovat alergickou a astmatickou reakce nebo dětskou hyperaktivitu. V USA je použití této přídatné látky zakázáno.
E210 – Kyselina benzoová. V potravinovém průmyslu se používá jako chemický konzervant. Je obsažen třeba v kečupu, hořčici nebo tatarské omáčce. Může způsobovat kopřivku, v krajních případech i anafylaktický šok.
E249 – Dusitan draselný. Jde o konzervant, který se používá zvláště při výrobě slaniny a uzeného masa. Může způsobovat bolesti hlavy. Existuje podezření, že je karcinogenní.
E250 – Dusitan sodný. Bývá označen jako dusitanová solicí sůl. Je obsažen například v masových konzervách, špekáčcích nebo párcích. Může vyvolávat kožní problémy a bolení hlavy. Je nevhodný pro děti a těhotné ženy. Mluví se také o jeho karcinogenních účincích.
E312 – Dodecylgallát. Tento antioxidant se používá v margarínech, rostlinných olejích a tucích, neboť zpomaluje jejich žluknutí. Může vyvolat podráždění žaludku.
E319 – Terciální butylhydrochinon. Jde o antioxidant, který zabraňuje žluknutí tuků a olejů. Je obsažen v margarínech, rostlinných olejích, brambůrkách nebo hamburgerech. Může způsobovat nevolnost a je spojován s rakovinou močového měchýře. Je zakázán například v Kanadě.
E320 – Butylhydroxyanisol. Taktéž se jedná o antioxidant zpomalující žluknutí tuků. Přidává se do margarínů, majonéz, rostlinných tuků, sušeného droždí, instantních polévek nebo směsí pro výrobu dezertů. Může vyvolávat kopřivku. Rovněž se mluví o jeho karcinogenních účincích.
E321 – Butylhydroxytoluen. Tento antioxidant zpomalující žluknutí tuků může mít toxické účinky na játra, plíce či ledviny. V ČR je jeho používání povoleno v omezeném množství.
E621 – L-glutaman sodný. Jedná se o zvýrazňovač chutí, který se používá pro ochucení instantních polévek, směsí koření nebo hotových jídel. Zvýšení příjmu této látky může vyvolat bolesti hlavy, zvracení, nevolnost či astmatické potíže. V tuzemsku je užití TÉTO látky povoleno v omezeném množství.
E921 – Jedná se o látku vylepšující vlastnosti pekárenských těst. Existuje podezření, že poškozuje játra a negativně ovlivňuje činnost ledvin.
E954 – Sacharin. Toto umělé sladidlo se užívá k ochucování nápojů, koncentrátů, nealkoholického piva, mražených krémů nebo žvýkaček. Může způsobovat rokovinu močového měchýře, a to zvláště u mužů.
E951 – Aspartam. Používá se jako náhražka cukru k běžnému slazení, k výrobě sypkých nápojů, žvýkaček, některých jogurtů, majonézy nebo vitaminových doplňků. Aspartam může vyvolávat závratě, bolesti hlavy, vyrážky či hyperaktivitu u dětí. Této látce by se měly vyhýbat i těhotné a kojící ženy. Aspartam se v ČR může přidávat pouze do vybraných potravin v omezeném množství.
E952 – Cyklamáty. Jde o umělé sladidlo, které je padesátkrát sladší než cukr. Používá se pro diabetickou výživu nebo se přidává do multivitaminů. Mluví se o tom, že cyklamáty mohou mít karcinogenní účinky.
(Zdroj: Emulgatory.cz)
Skryté přísady
Kromě přísad, uvedených na obalu, mohou potraviny obsahovat i přísady skryté. Jedná se především o pozůstatky z pěstování nebo z výrobního procesu. Například na ovoci a zelenině, které si koupíte v supermarketu, mohou být ještě pozůstatky fungicidů, tj. prostředků proti plísním a houbám, či insekticidů, tj. přípravků na hubení hmyzu.
Autor: Alena Štouračová
5. března 2011