Fenykl

Původ fenyklu sahá do Středomoří, k nám se dostal díky benediktinům, kteří jej používali při nachlazení a zažívacích potížích. Je to opravdu ideální zelenina pro všechny ty, kteří trpí na nadýmání, plnost žaludku a střev, zácpu- váže totiž jedovaté a tukové látky ve střevech. Fenyklový olej je osvědčeným prostředkem při kašli, rýmě a zahlenění nosohltanu.
Obsahuje ve velké míře draslík, který je důležitý pro správnou funkci buněk, vitamin C pro imunitu a dále 12 důležitých stopových prvků a 14 aminokyselin v ideálním složení. Nezanedbatelná je i míra betakarotenu jako součást protirakovinné prevence. Čaj z plodů má uklidňující účinky.
Účinky na organismus:
- pomáhá při zácpě
- zbavuje střeva jedovatých látek
- snižuje cholesterol
- má uklidňující účinky
- odhleňuje při rýmě
- posiluje imunitu
- pomáhá při nadýmání
- posiluje nervovou soustavu
Nasládlost fenyklu zlepšuje chuť pokrmů, hlavně salátů, pomazánek, omáček, polévek. Můžeme ho jíst syrový, ale také jako přílohovou zeleninu. Lze ho ochutit citronovou šťávou, pepřem, octem nebo koriandrem.
Je to rovněž ideální prostředek při hubnutí, váže totiž tuky ve střevech, takže se nemohou usadit v tukových polštářcích na břichu, stehnech a hýždích. A co víc, 100 g obsahuje pouze 12 kcal. Fenyklová semínka patří k nejstarším druhům koření, používají se i k přípravě čaje při škytavce. Mohou se žvýkat po jídle k odstranění zápachu z úst.