Fíky

Fíkovníky mají dlanité listy, drobné květy a plody tvaru duté kulovité nebo hruškovité bobule, na samičích rostlinách v podobě jedlých fíků, na samčích se tvoří obvykle nejedlá plodenství (kaprifíky). V přírodě dorůstají výšky 3 až 5 m, někdy i 10 m. Fíky pocházejí z Orientu, dnes se pěstují také ve Španělsku, Řecku, Turecku, Itálii a Portugalsku. Zprávy o jeho pěstování pochází z doby více než 3000 let před n.l.
Čerstvé fíky chutnají sladce a medově, měkká dužnina se rozplývá na jazyku. I v sušeném stavu mají množství prospěšných živin. Obsahují 80% vody, v čerstvém stavu až 25% cukrů, vitamin A, C, B1, B2, bílkoviny, aminokyseliny, draslík, pektiny, organické kyseliny, vlákninu, fermenty a slizy. K nejúčinnějším obsahovým látkám patří enzymy, které podporují trávení, vláknina a vyvážená kombinace složená z jedenácti vitaminů, 14 minerálních látek a 14 aminokyselin.
Jak působí na organismus:
- regulují trávení, působí projímavě, odstraňují zácpu
- zvyšují výkonnost, soustředění
- pomáhají zahánět únavu
- zlepšují náladu
- pomáhají při hubnutí
- povzbuzují nervy a mozek
- ve formě kašovitých obkladů hojí rány
- šťáva z nezralých fíků odstraňuje bradavice
Přestože fíky obsahují pouze 10 kcal v 15 g, dokáží dostatečně zasytit žaludek a zahnat hlad, proto je to vhodná svačinka nejenom pro lidi, kteří chtějí zhubnout. Čerstvé fíky se nedají přepravovat na větší vzdálenost, jsou proto konzervovány sušením. Sušené fíky obsahují 18% vody, 60% cukrů, 3% škrobu, 5% pektinů a kolem 1% tuku. Čerstvé fíky vydrží při nízké teplotě asi jen dva týdny, zato sušené několik měsíců- musíme je ovšem častěji kontrolovat, protože mohou být napadeny roztoči. Kvalitní sušené fíky jsou ploché a na stisk měkké.
Fíky chutnají výborně čerstvé a sušené, připravit z nich můžeme džusy, kompoty, marmelády, vína, müsli, upražené fíky s přísadou čekanky slouží jako náhražka kávy. Ve stolařství se zpracovává i dřevo, které je měkké a trvanlivé.