Gastroenteritida aneb Vše o střevní chřipce

Nákaza
K nákaze dochází ve většině případů následujícími způsoby:
- Zkažené jídlo – snědli jsme zkažené jídlo a náš žaludek není schopen reagovat
- Kontaminovaný nápoj – mohli jsme se nakazit při pití ze stejné lahve jako nemocný, ale i při pití starých a dlouho otevřených nápojů
- Vzduchem – i původci střevní chřipky se mohou šířit vzduchem
- Nedodržování hygieny – jde zejména o konzumaci neumytého ovoce a zeleniny nebo konzumaci jídla špinavýma rukama
Projevy
Nejsilnější projevy se týkají trávícího systému, ale provázejí je také příznaky klasické chřipky:
- Opakované průjmy – opakují se několikrát denně, nutkání je intenzivní a vůlí se nedá ovlivnit
- Zvracení – není nutným projevem střevní chřipky, týká se především slabších jedinců a malých dětí. Může to být velmi nebezpečné. Jestliže jedinec současně zvrací a má průjem, může dojít k dehydrataci.
- Horečka – je typickým projevem každé chřipky
- Bolest – člověka sužují bolesti kloubů, svalů a břicha
Střevní chřipka u dětí
V péči o dítě musíte být velmi důslední. Střevní chřipka může malé dítě ohrozit na životě. V žádném případě nesmíte dítěti podat mléko, i když jej vyžaduje. Ihned vyhledejte lékaře. V případě kojenců je nutná jejich hospitalizace v nemocnici.
Léčba
V případě virové nákazy postačí jen přísná dieta, můžete užívat Hylak, v případě horečky i Paralen. U bakteriální nákazy užívejte Endiaron nebo černé uhlí a samozřejmě dodržujte dietu. Pijte často a po malých doušcích, aby se tekutina stihla vstřebat a nebyla hned vyzvracena.
I dieta má svá pravidla
1. den nejezte nic. Pouze pijte černý nebo bylinný čaj, případně vhodnou minerálku nebo balenou neperlivou vodu. 2. a 3. den zařaďte do jídelníčku suchary, suché pečivo, rýži nebo dušenou mrkev. Jezte malé porce. 4. a 5. Den přidejte brambory, jablko a banán
Je dobré se i po této dietě pár dní vyhýbat mléčným výrobkům, čokoládě a tučným jídlům.
Prevence
Nastala doba dovolených a pokud nechcete místo týdnu na pláži strávit týden v posteli, držte se těchto tří základních pravidel:
1. Myjte si ruce – pokud nemáte na cestách přístup k čisté vodě, noste s sebou vlhčené ubrousky nebo antibakteriální gel
2. Pozor na to, co jíte – věnujte zvýšenou pozornost při výběru restaurací, myjte veškerou zeleninu a ovoce
3. Pijte pouze balenou vodu