Globus Grilmánie 2009 zahajuje grilovací sezónu! | E15.cz

Globus Grilmánie 2009 zahajuje grilovací sezónu!

Redakce

Již popáté letos proběhne otevřené Mistrovství ČR v grilování týmů – GLOBUS GRILMÁNIE 2009! Soutěže o nejlepší grilovací tým v ČR se mohou zúčastnit tří až pětičlenné týmy z řad profesionálů i ryzích zapálených amatérů, které baví grilování.

GLOBUS GRILMÁNIE 2009 startuje sérii regionálních kol 9. května 2009 v Pardubicích, poté bude se svou zábavnou grilovací road show křižovat republiku, až do velkého vyvrcholení 27. června 2009, kdy v Praze - Žlutých Lázních proběhne velké Mezinárodní finále za účasti zahraničních týmů. A předchozí čtyři ročníky potvrdily, že ne vždy musí v tomto grilovacím umění zvítězit profesionální kuchaři.

Soutěžit se bude o množství cen – vedle finanční odměny pro vítězný tým, množství věcných cen, grilů a prestižního velkého putovního poháru GLOBUS GRILMÁNIE také o dovolenou na ostrově Rhodos, kam poletí členové vítězného týmu - Český mistr.

Během května a června si volných víkendů neužije Martin Zounar ani Petr Martinák. Oba budou společně uvádět a řídit nejen všechna regionální soutěžní kola, ale i velké grilovací mezinárodní finále v Praze.

Autor: Ženy - E15


Spolu s nimi absolvují tento dvouměsíční kolotoč na akcích GLOBUS GRILMÁNIE 2009 i další účinkující - zpěvák a skladatel Michal David a pokračovatel Gustava Frištenského či Františka Kocourka Železný Zekon. Oba dva budou svými vystoupeními vyplňovat chvíle oddychu pro soutěžící a zajisté strhnou pozornost diváků.

NOVINKY PRO LETOŠNÍ ROK


Dezert jako samostatná disciplína
Kvalita týmů, rafinovanost receptur i kvalita servírování rok od roku stoupá. Soutěžící se například nebojí kombinovat přímé grilování s postupným dopékáním a kladou důraz i na symbiózu s přílohami. Grilování se posunuje do precizní kulinářské disciplíny plné fantazie a elegantního servírování,“ říká k samotné soutěži i k vývoji grilování u nás lektor GLOBUS GRILMÁNIE Václav Modelský.

Autor: Ženy - E15


Stoupající úroveň je jedním z důvodů, proč se pro letošní rok stala samostatnou disciplínou také příprava dezertu na grilu. Grilovaný dezert byl v minulých ročnících součástí královské disciplíny ve spojení s hovězím masem.

Mezinárodní účast na finále GLOBUS GRILMÁNIE 2009 a Mezinárodním mistrovství ČR v grilování


Finále letošního grilovacího šampionátu v Praze se zúčastní poprvé také několik týmů ze zahraničí. Jejich přítomnost zvýší konkurenci, představí nové nápady a přinese zajímavé srovnání s grilováním za hranicemi České republiky.

Zahraniční týmy budou soutěžit společně s českými o „Mezinárodního mistra ČR v grilování“, který se stane celkovým vítězem. Do boje o nejlepší grilovací tým ČR pro rok 2009 budou ovšem moci zasáhnout pouze české týmy, které do finále postoupí z regionálních kol – vítězný tým získá titul „Český mistr ČR v grilování“.

Loňského finále se jako porotce zúčastnil Olaf Schmidt, člen vedení Světové asociace grilování, který byl úrovní českého grilování příjemně překvapený a bude prosazovat, aby Česká republika dostala od SAG mezinárodní licenci, která automaticky zaručuje účast na Mistrovství světa. Každá konfrontace s jinými přístupy ke grilování je užitečná,“ dodává k účasti zahraničních hostů Václav Modelský.

Autor: Ženy - E15


Jiné disciplíny


Kromě toho, že se poprvé jako samostatná disciplína představí příprava dezertu na grilu, dojde v letošním ročníku i ke změně disciplín pro regionální kola a pro finále. Ve finále tak přibude grilování ryb a žeber, oproti semifinále a předchozím ročníkům se naopak finále obejde bez grilování uzeniny a mletého masa. (přehled disciplín je v sekci „Pravidla“).

GLOBUS GRILMÁNIE 2008 V ČÍSLECH



Během semifinálových kol loňského ročníku prošlo grily soutěžících:

195 kg krkovice
130 kg mletého masa
130 kg roštěnce
26 kg slaniny
26 kg špeku
260 ks točeného salámu
520 ks moravských klobásek
520 ks klobásek k opékání



ZÁKLADNÍ INFORMACE KE GLOBUS GRILMÁNII 2009

GLOBUS GRILMÁNIE 2009 zahájí svá grilovaní klání ve 12 regionálních kolech. V každém kole griluje 10 týmů ve čtyřech soutěžních disciplínách. Vítězné týmy z každého regionálního kola postoupí do velkého finále GLOBUS GRILMÁNIE, z něhož vzejde grilovací tým šampiónů pro rok 2009. O pořadí týmů rozhoduje porota složená z odborníků v oblasti gastronomie.

Všechna regionální kola a finále budou mít podobu víkendových open-air akcí s doprovodným zábavným programem.
120 týmů představí na 480 receptů. Recepty jednotlivých týmů podléhají utajení a zveřejňují se až během finále.
GLOBUS GRILMÁNIE 2009 bude letos probíhat již popáté!

HARMONOGRAM GLOBUS GRILMÁNIE 2009


REGIONÁLNÍ KOLA
9.5. sobota Pardubice
10.5. neděle Brno
16.5. sobota Chotíkov u Plzně
17.5. neděle České Budějovice
23.5. sobota Praha – Čakovice
24.5. neděle Praha – Zličín
6.6. sobota Trmice u Ústí nad Labem
7.6. neděle Liberec
13.6. sobota Chomutov
14.6. neděle Jenišov u Karlových Varů
20.6. sobota Opava
21.6. neděle Olomouc

FINÁLE
27.6. sobota Praha – Žluté Lázně


PRAVIDLA


Každého regionálního kola se zúčastní 10 týmů, připraveni budou také náhradníci. Přihlásit se mohou profesionální i amatérské týmy. Vítěz každého ze 12 regionálních kol postoupí do finále , ve kterém se vítěz finále stane „Českým mistrem v grilování“.
Ve finále se bude soutěžit i o celkového vítěze - „Mezinárodního mistra ČR v grilování“, který bude vyhodnocen z českých i zahraničních týmů. 

Soutěžní disciplíny GLOBUS GRILMÁNIE 2009 pro regionální kola jsou:
1. uzenina + mleté maso
2. vepřové maso
3. hovězí maso
4. dezert 
Soutěžní disciplíny GLOBUS GRILMÁNIE 2009 pro finále jsou:
1. ryba (losos nebo candát)
2. vepřové maso
(panenka, kotleta nebo krkovice)
3. hovězí maso (roštěnka)
4. žebra
5. dezert

Hodnocena bude také úprava příloh, celková prezentace a styl grilovacích týmů. Přihláška a podrobná pravidla grilovací soutěže jsou dostupné na internetových stránkách www.grilmanie.cz

Zdroj: Grilmanie
1. května 2009

Autor: Redakce
 

S předplatným můžete mít i tento exkluzivní obsah

Hlavní zprávy

Nejčtenější

Video

Newsletter
Využijte služby
zasílání zpráv do vaší
e-mailové schránky!