Hlávkový salát | e15.cz

Hlávkový salát

ZDROJ: Ženy - E15

Redakce

Sdílet na Facebook Messenger Sdílet na LinkedIn
Hlávková salát je jeden z nejstarších druhů zeleniny, je snadno stravitelný, má vysokou biologickou hodnotu a je oblíbený pro velké možnosti jeho úpravy v kuchyni.

Tato zelenina má svůj původ pravděpodobně ve Středomoří a je typickou zeleninou našich zahrádek. Právě doma pěstovaný je nejzdravější, protože obsahuje nejméně dusičnanů. Pěstuje se ve třech typech- hlávkový, římský a ledový. Římský salát má tužší listy a příjemnou mandlovou chuť, ledový salát je zase křehká varianta hlávkového salátu.

Červeně zbarvený salát má na rozdíl od zeleného větší množství karotenu, zelený je zase bohatý na hořčík. Karoteny chrání před volnými radikály, hořčík je důležitý protistresový prvek. Je to nutričně hodnotná zelenina, obsahuje vitamin C, provitamin A, kyselinu listovou. vitaminy B1, B2, E, draslík, fosfor. vápník, hořčík, železo, zinek, jód. Kyselina listová stimuluje tvorbu žaludečních šťáv, ale ničí se teplem, nebo dlouhodobým skladováním při pokojové teplotě. Salát obsahuje mnoho vody a má malou energetickou hodnotu, proto se hodí při redukčních dietách. Množství vlákniny urychluje pohyb potravy střevy, odstraňuje, zácpu a váže jedovaté látky. Obsahuje také látky s protikřečovými a tišícími účinky.

Účinky na organismus:
- posiluje imunitní systém
- zvyšuje výkonnost svalů
- posiluje srdce
- zvyšuje přísun kyslíku do buněk
- zlepšuje zužitkování bílkovin
- uvolňuje zácpu
- je vhodný při dietách

Recepty z hlávkového salátu
Hlávkový salát s italskou zálivkou
2 hlávky salátu, 1 menší cuketa, 2 stonky celerové natě, zelená paprika,
zálivka: 2 dl oleje, 1/2 dl octa, 2 lžíce citronové šťáv, stroužek česneku, lžička cukru, bazalka, oregano, mletý pepř
Hlávkový salát omyjeme a natrháme na kousky. Přidáme nakrájenou cuketu a celerovou nať s paprikou.
Přelijeme zálivkou z oleje, octa, utřeného česneku, cukru a koření. Nakonec můžete posypat kousky rajčat.

Dušený hlávkový salát s koprem
2 hlávkové saláty, 2 lžíce oleje, lžíce hladké mouky, lžíce octa,  2 dl smetany ke šlehání, lžíce sekaného kopru, sůl
Omyté listy salátu necháme okapat, pak je nakrájíme na kousky, lehce osmahneme na oleji, osolíme, podlijeme trochou vody, přidáme posekaný kopr a dusíme asi deset minut. Zahustíme smetanou, ve které jsme rozmíchali mouku, povaříme, podle chuti okyselíme a podáváme.

Hlávkový salát s ovocem
1 hlávkový salát, 1 jablko, 1 banán, 1 dl zakysané smetany, lžička citronové šťávy, vlašské ořechy, sůl
Omyté listy salátu necháme okapat a pak je natrháme na kousky. Rozložíme na talíře, poklademe kolečky banánu a kousky oloupaných jablek a vše přelijeme smetanou smíchanou s citronovou šťávou a solí. Nakonec posypeme posekanými ořechy a podáváme.
 

Autor: Redakce

S předplatným můžete mít i tento exkluzivní obsah

Hlavní zprávy

Nejčtenější

Video