Hlíva ústřičná – cizopasník, který léčí
O blahodárných účincích hlívy ústřičné věděli naši předkové již ve čtvrtém, pátém století před naším letopočtem. Opravdový boom hlívy se však datuje do 40. let dvacátého století a váže se k velmi tragické události a to ke svržení atomových bomb na japonská města Nagasaki a Hirošima. Říkáte si, co má společného dřevokazná houba s jaderným útokem?
Po tragédii, kdy byla velká část obyvatelstva postižena jaderným ozářením, se japonští vědci snažili najít způsob, jak alespoň částečně zmírnit jeho zdravotní následky. Jistě k jejich překvapení, nalezli nejúčinnější imunostimulátor (látka, která má pozitivní účinky na naši imunitu) glutan beta, právě v hlívě ústřičné.
Glutan beta pomáhá v organismu nastartovat činnost buněk, které se podílejí na obraném procesu a tím pomáhá likvidovat bakterie, antigeny, ale i rakovinové bujení. Proto se s extrakty hlívy můžeme setkat při prevenci a doplňkové léčbě rakoviny.
O hlívě se někdy hovoří jako o malém zázraku. Výčet vitamínů, minerálů a dalších blahodárných látek v hlívě obsažených by byl velice dlouhý. Minimálně tak dlouhý jako seznam jejích pozitivních účinků na lidský organismus. Proto vypíchněme pouze některé.
Hlíva je bohatá na vitamíny B,C,D,K, ale také například na selen, železo, vápník, či jód. Hlíva je označována za skutečný elixír života a mládí. Je vhodná alergiky a astmatiky, má schopnost léčit záněty, zlepšovat metabolismus, snižovat hladinu cukru v krvi, ale také regenerovat vnitřní orgány. Kromě jiného vám pomůže pročistit organismus, díky vysokému obsahu vlákniny.
Kromě zdravotních přínosů (jejichž výčet jsme ani zdaleka nevyčerpali) vyniká hlíva ústřičná také jako součást redukčních diet, jedná se totiž o potravinu s doslova zanedbatelnou energetickou hodnotou. Navíc, se může pochlubit lahodnou a jemnou chutí.
Ať už se rozhodnete zařadit hlívu do svého jídelníčku z jakéhokoli důvodu, uděláte jen dobře. My vám přinášíme pár receptů, které vám určitě zachutnají. Vyzkoušet můžete zajímavé polévky, hlavní jídlo vhodné (ne) jen pro vegetariány a výtečnou pikantní pomazánku z hlívy.
Chutné a zdravé recepty z hlívy ústřičné
Falešná „dršťkovka“ z hlívy
Ingredience:
400 g hlívy, olej, nebo sádlo, 1 velká cibule, mletý pepř a paprika, kmín, majoránka, česnek (podle chuti), vývar nebo 1 kostka bujonu, mouka na zahuštění, sůl
Postup:
Hlívu nakrájíme na nudličky a omyjeme vodou. Cibulku opečeme na tuku s paprikou, přidáme houby a chvíli restujeme. Zalijeme vývarem, dokořeníme pepřem, česnekem a majoránkou, osolíme. Vaříme do změknutí hlívy. Zahustíme moukou rozmíchanou v trošce vody a chvíli povaříme. Podáváme s chlebem.
Rýžová polévka s hlívou
Ingredience: 250 g hlívy, 50 g rýže, 50 g másla, nebo oleje, 1 střední cibule, 1 lžíce hladké mouky, 250 ml mléka, pepř, 1 žloutek, 70 g strouhané kořenové zeleniny, muškátový oříšek, sůl
Postup: V hrnci osmažíme cibuli na oleji a přisypeme hladkou mouku, z které uděláme cibulovou jíšku. Přilijeme šálek vody, přidáme pokrájenou hlívu, zeleninu, osolíme a okořeníme. Vaříme do poloměkka. Přidáme opláchnutou rýži a znovu vaříme. Před dokončením přidáme do polévky žloutek rozšlehaný v mléce. Dochutíme trochou muškátového oříšku a před podáváním ozdobíme petrželkou.
Sójové plátky zapečené s hlívou
Ingredience: 1 balení sójových plátků, zeleninový bujón, nebo vegeta (nejlépe bez glutamátu), 2-3 cibule, grilovací koření (nebo koření dle chuti), hlíva, vařené brambory, trochu mléka a mléko Tatra
Postup: Sójové plátky povaříme ve vodě dochucené bujónem, nebo vegetou. Po vychladnutí z nich vymačkáme přebytečnou vodu, to je důležité pro výslednou konzistenci sójového plátku. Na dno zapékací mísy rozložíme na kolečka pokrájenou cibuli, na ni sójové plátky a okořeníme grilovacím kořením. Přidáme pokrájenou a předem povařenou hlívu a oloupané na plátky pokrájené (předvařené) brambory. Zalijeme trochou obyčejného mléka a mlékem Tatra a zapečeme. Ideální přílohou je lehký zeleninový salát. Podle chuti můžeme podávat s tatarkou (zdravější variantou je sójová tatarka, nebo zakysaná smetana s příchutí tatarské omáčky) anebo s kečupem.
Tip: místo mléka a Tatry můžeme zalít vajíčkem s nastrouhaným sýrem
Pikantní Pomazánka z plísňového sýra s hlívami
Ingredience: 150 g plísňového sýra (např. Niva), 2 lžíce zakysané smetany, 150 g hlívy podušené na másle, 50 g pomazánkového másla, 1 lžíce strouhaného křenu nebo křenexu, nasekaná pažitka, mletý pepř, sůl
Postup: Nastrouhaný plísňový sýr smícháme s pomazánkovým máslem a zakysanou smetanou a vymícháme dohladka. Přidáme posekané podušené houby, křen, pažitku, osolíme a dle chuti okořeníme. Mažeme na celozrnné pečivo a podáváme s čerstvou zeleninou.
Tip: Pomazánkou můžeme plnit vydlabaná čerstvá rajčata a podávat jako lehký předkrm, nebo svačinku.
Poslední články autora
Když muži cvičí Zumbu - rozhovor s instruktorem Zumby
Chi toning – najděte v sobě skrytou energii i sílu
Fitball – míče, které vám zařídí krásnou postavu
Naučte se meditovat – Techniky Osha
Módní trapasy aneb co si (ne)obléct
Zobrazit všechny články autora
Další databázi téměř 20.000 receptů naleznete na našem webu Recepty. cz.