Hrách

Hrách se začal pěstovat na Středním východě, odkud přišel i k nám. Jako všechny luštěniny je bohatý na proteiny, má vysoký obsah zinku, vitaminů skupiny B a vlákniny. Jako i další semena a ořechy má množství nukleových kyselin, které jsou přírodním omlazovacím prostředkem nezbytným pro naše buňky k dělení. Vláknina působí detoxikačně, snižuje cholesterol a odstraňuje zácpu.
Účinky na organismus:
- podporuje růst buněk
- pomáhá při zácpě
- podporuje růst svalů
- aktivuje látkovou přeměnu v buňkách
- posiluje nervy
- zlepšuje vidění
- snižuje cholesterol
- zbavuje organismus jedovatých látek
- posiluje vlasy
Z minerálů obsahuje především vápník a fosfor a dále tiamin, který přispívá k funkčnosti nervů, ovšem zahříváním a skladováním se ničí. Riboflavin v hrášku nás zásobuje energií, díky němu dobře rostou vlasy a posiluje se pokožka, niacin zase zlepšuje náladu a posiluje srdce a krevní oběh. Semena se dají naklíčit, čímž se zmnohonásobí obsah vitaminu C. Hrách bychom měli jíst často, je to zásobárna vitaminů skupiny B, které se musí přijímat pravidelně, protože jsou rozpustné ve vodě a rychle se vylučují z těla. Největší obsah živin má mladý čerstvý hrášek, předvařený hrách ztrácí velké množství vitaminů. Po vyloupání hrášek hned zpracujeme, jinak vyschne. Hrách je všestranně připravitelná potravina, vaří se z něho kaše, polévky, přílohy k masu, přidává se do salátů.