Hubněte pomocí mléčných výrobků!

Klíčová otázka zní – jak souvisí požívání mléčných výrobků s úbytkem vaší hmotnosti? Odpověď je jednoduchá – jde o hormon. Konkrétně se jedná o hormon jménem calcitriol. Ten se v těle ve větším množství objeví tehdy, pokud nezískáváte dostatek vápníků ze stravy. Právě calcitriol udržuje stabilitu vápníku v krvi. Jeho dalším účinkem je stimulace tvorby a ukládání tělesného tuku a také zpomalení jeho štěpení, což je pro vaši vysněnou figuru nemalá překážka.
Mléko na tebe, hormone!
Tomuto nepříjemnému procesu zamezíte tím, že budete tělu dodávat dostatečné množství vápníku. Vliv calcitriolu se zruší, dojde k mobilizaci hormonů podporujících spalování tuku, ten se začne uvolňovat z buněk a rovněž se zastaví i podpora jeho dalšího ukládání. Vápník má také tu zajímavou vlastnost, že podporuje zvýšení termogeneze, což znamená, že vaše buňky dokáží spalovat více energie.
Z tohoto lze jinými slovy vyvodit, že pokud vaše strava bude obsahovat dostatek vápníku, povede to k rychlejšímu a efektivnějšímu spalování tuku ve vašem těle, a zároveň se bude tuk ve vašem organismu hůře ukládat. Vápník dále pomáhá udržet svalovou hmotu, kterou tak nebudete cvičením a dietou shazovat. Vám jde totiž o spalování tukových vrstev a ne svalů, které významně zvyšují energetický metabolismus a tělo tak lépe zužitkovává energii a zbavuje se tuků.
Kde vzít vápník?
Jak název článku předpovídá, významný a hlavní zdroj vápníku by pro vás měly představovat mléčné výrobky. Protože vám jde o shazování tuku a ne jeho nabírání, tak pochopitelně sáhnete po nízkotučných produktech. Doslova se tak nabízí nízkotučné mléko, různé druhy odtučněných jogurtů a samozřejmě i sýry, rovněž s nízkým obsahem tuku. Pokud tedy vypijete denně sklenici mléka, dáte si tři jogurty a večer nějaký ten sýr či tvaroh, mělo by to pokrýt vaši potřebu vápníku.
Vápník lze také získat z různých druhů zeleniny. Ne každý dokáže pít ve větším množství mléko, jíst jogurty, tvaroh apod. Problém se zeleninou je, že vápník z ní je hůře vstřebatelný jak ten z mléčných produktů. Také je třeba většího množství například takové brokolice, aby pokryla hodnotu získaného vápníku ze sklenice mléka. Pokud se hlásíte k veganství, tak vaše potřeby plně uspokojí např. sojové mléko, které je mnohem lepší, než požívání samotné zeleniny.
Vhodná míra
Vhodnou mírou nemáme na mysli vaši kamarádku Miroslavu, ale množství vápníku, které byste do sebe měly denně dostat. Problém je, že právě na tomto se vědci ani výzkumy prozatím shodnout nedokážou. Obecně však platí, že ideální je konzumace přírodních produktů a vynechání tabletek. Vápník z potravy je zpracováván postupně a ne naráz, čímž se vyhnete případným problémům způsobených nadměrným příjmem této látky, pokud byste se ládovaly pilulkami.
Vápník má samozřejmě celou řadu dalších pozitivních efektů na váš organismus. Asi tím nejviditelnějším a nejdůležitějším je předcházení osteoporóze, kterou trpí obrovské množství žen. Nicméně co se hubnutí týče, tak se samozřejmě nelze spoléhat pouze na vápník. Bez velice důležitého pohybu a kvalitního stravování vám pouhé pití mléka vaši vysněnou linii nevytvoří.
Autor: Josef Kraus