Jablečné recepty

Nejrychlejším způsobem zpracování jablečné úrody je moštování, pak sušení křížal a nakonec přichází na řadu tradiční zavařování.
Kromě jablečného kompotu, (ze zavařovaného ovoce nejméně oblíbeného), se jablka nejčastěji strouhají a pěchují do sklenic jako náplň do klasického závinu. Jenže, jablka jsou jako každé jiné ovoce nejlepší a nejzdravější čerstvá, protože téměř neobsahují bílkoviny, jsou mimořádně bohaté na vitamíny a stopové prvky, a především obsahují vysokou hladinu draslíku. A právě tento prvek podporuje „tukožroutský“ efekt, proto jsou jablka ideální pro redukční dietu. (Mimochodem - recept na výrobu jablečného octa na našem serveru čtenářky najdou v menu Zdravá výživa). Těm, které kalorie úzkostlivě nesledují, nabízíme recepty na jablečné dobrůtky.
Nepečený jablečný dort
40 dkg jablek, 3 dl vody, 4 lžíce krystalového cukru povaříme. V 1 dl vody rozmícháme vanilkový pudink a 1 vanilkový cukr, vše vlijeme do změklých jablek a vaříme. Dva balíčky dětských piškotů namočíme v mléce s rumem a trochou cukru a navrstvíme je do dortové formy, nahoru dáme šlehačku. Celý dort pak už jen dáme ztuhnout do ledničky.
Anglické jablečné řezy
Moučník, který je v Anglii podobně oblíben jako náš klasický jablečný závin, se připravuje téměř ze stejného křehkého těsta. Rozdíl je pouze v tom, že se placka těsta nesvinuje, ale rozválené těsto se prokládá v několika vrstvách jablky.
Vrcholem tohoto moučníku je však lákavý doplněk při podávání. Ještě teplé řezy jsou totiž polity teplým vanilkovým krémem. Co dodat, příprava je snadná a výsledek opravdu stojí za ochutnání. A vsaďte se, že řezy skutečně nestačí ani vychladnout.
Cizrnové halušky s jablky
Halušky uvaříme podle návodu (jsou k dostání v obchodech s biopotravinami), propláchneme a promastíme rostlinným olejem. Na kostičky nakrájená jablka pokapeme citrónovou šťávou, posypeme skořicovým cukrem a zlehka promícháme s připravenými haluškami. Při podávání sypeme strouhaným tvrdým tvarohem, moučkovým cukrem a přeléváme rozpuštěným máslem.
Drůbeží játra se smaženými jablky
300 g drůbežích jater, 2 jablka, 2 cibule, hladká mouka, sůl, pepř, majoránka, rostlinný olej na smažení
Odblaněná játra opláchneme ve studené vodě, osušíme a obalíme v mouce. Na pánvi rozpálíme olej, vložíme játra, cibuli a jablka nakrájené na osminky rovněž obalené v mouce a pod pokličkou dusíme asi 10 minut. Před dokončením dochutíme solí, pepřem a špetkou majoránky. Podáváme s hranolky nebo restovanými brambory.
Pizza s jablky
K přípravě potřebujeme korpus na pizzu, 1 šálek strouhaného Čedaru, 1 větší jablko, 2 šálky nahrubo krájené červené cibule, 4-5 kousků slaniny, tomatovou omáčku, ocet Balsamico, olivový olej.
Nakrájenou cibuli podusíme na pánvi s trochou olivového oleje a lžičkou balzamikového octa až zesklovatí. Mezitím slaninu nakrájíme na úzké proužky a orestujeme ji na jiné pánvi. T matovou omáčkou potřeme korpus, který poklademe slaninou restovanou slaninou, bohatě posypeme strouhaným čedarem a poklademe tence pokrájenými jablky. Středně velkou pizzu pečeme 10 až 12 minut.
Autor: Irena Forejtová
26. srpna 2009