Jablečné specialitky pro mlsouny
====Palačinky s medovými jablky a tvarohem ====
50 g hladké mouky, 2 vejce, 250 g mléka, špetku cukru a soli, 4 jablka, 2 lžíce citr. šťávy, 2 lžíce medu, mletá skořice, lžíce oleje, 150 g šlehaného tvarohu, moučkový cukr
Vejce rozšleháme s cukrem, solí a trochou mléka a střídavě přidáváme prosetou mouku a mléko. Metlou vypracujeme hladké lité těsto, které necháme deset minut v chladničce odpočinout. Mezitím oloupeme jablka, rozkrájíme je na čtvrtky a odstraníme jádřince Pak je nakrájíme na jemné nudličky a přelijeme je medem smíchaným s citrónovou šťávou a skořicí. Na pánvi postupně na oleji upečeme čtyři palačinky, potřeme je tvarohem a na polovinu každé z nich rozdělíme jablka, přiklopíme
druhou polovinu a posypeme cukrem.
Tip: místo cukru zdobíme šlehačkou nebo kopečkem vanilkové zmrzliny, případně obojím.
Anglické kotlety na jablkách
750 g vepřových kotlet, sůl, pepř, 75 g rostlinný tuk, 300 g jablek, 25 g cukru, 1 dl vody
Kotlety na okrajích nařízneme, mírně naklepeme, osolíme, opepříme a vložíme do pekáčku na rozpuštěný tuk. Jablka oloupeme, přepůlíme, vyjmeme jádřince a slabě pocukrujeme. Na každou kotletu položíme polovinu jablka, kotlety trochu podlijeme vodou a dáme upéci do vyhřáté trouby. Během pečení poléváme kotlety vypečenou šťávou.
Tip: Ke kotletám jako přílohu můžeme podávat samozřejmě vařené brambory, ale stejně dobře chutnají s bramborovými nočky
Telecí řízek s pikantní jablečnou omáčkou
750 g telecí kýty, 25 g hladké mouky, sůl, pepř, 75 g oleje, 100 g cibule, 100 g žampionů, 100 g šunky, sladkokyselé okurky a oloupaná jablka
Řízky naklepeme, okraje nařízneme, osolíme, opepříme, poprášíme moukou a na horkém oleji po obou stranách opečeme doměkka. Řízky vyjmeme, do výpeku dáme na půlkolečka nakrájenou cibuli, na plátky nakrájené žampiony, krátce orestujeme, vložíme na nudličky nakrájené okurky, šunku a jablka, přidáme kečup, zalijeme vodou a vše chvíli podusíme. Omáčku dochutíme a zjemníme lžičkou másla. Řízky přelijeme omáčkou a podáváme s vařenými brambory, krokety nebo kaší.
Tip: Na ozdobu se výborně hodí kopeček brusinek a pár lístků naťového celeru.
Rychlé jablečné řezy
1 balíček zmrazeného listového těsta, 750 g jablek, trochu hladké mouky, 75 g cukru, 50 g másla, 2 lžičky mleté skořice, 1/3 skleničky meruňkové zavařeniny
Těsto rozmrazíme a zapneme troubu, kterou předehřejeme na 180°C. Oloupaná jablka rozkrájíme na čtvrtky, odstraníme jádřince a nakrájíme na plátky. Na pomoučeném válu vyválíme z těsta obdélník v poloviční velikosti pečícího plechu. Plát přeneseme na plech pokropený studenou vodou. (Můžeme upéct také v kulaté formě).Jablka naskládáme v řadách na těsto, posypeme cukrem a dáme péci zhruba na pětatřicet minut. Po vyjmutí z trouby povrch jablek pokropíme máslem a posypeme skořicí a na konec je zalijeme rozpuštěnou meruňkovou zavařeninou. Řezy krájíme až po vychladnutí.
Tip: Obyčejné řezy přelijeme hustou omáčkou ze sýra mascarpone smíchaným se lžičkou vaječného likéru.
Kakaový jablkový dort
3 žloutky, 15 dkg cukru, 2 dkg kakaa, 3 jablka, 5 dkg dětské krupice, 4 bílky, 1 lžíce cukru do sněhu, vanilkový
cukr
Žloutky utřeme s cukrem do pěny a kakaem, přidáme strouhaná jablka, krupici a necháme 10 minut stát. Z bílků
a cukru ušleháme sníh a lehce vmícháme do těsta. Upečený dort ozdobíme šlehačkou a kandovaným ovocem nebo zdobíme čokoládovým topingem.
Autor: Irena Forejtová
20. září 2010