Jahodové laskominy

Vedle třešní a višní jsou jahody prvním ovocem plným vitamínů a minerálních látek. Kromě vysokého obsahu vitaminu C jsou jahody cenným zdrojem draslíku, železa, fosforu, vápníku, síry, jódu, manganu, chromu, vitaminů skupiny B a vitaminu A. Už 100 gramů šťavnatých plodů plně pokryje denní potřebu vitamínu K, který má vliv na tvorbu osteokalcinu, bílkovinu důležitou pro stavbu kostí.
Jahody také obsahují látku podobnou acylpyrínu, což vysvětluje jejich blahodárný vliv na revma a horečku. Třídenní kúra, při níž sníme denně 2 kg jahod, rozdělených do pěti dávek pomůže při nachlazení. Jahody jsou užitečné při dně, ledvinových kamenech a chudokrevnosti.. Dokonce je vědecky dokázáno, že čerstvé jahody příznivě ovlivňují produkci škodlivých nitrosaminů, které jsou považovány za jednu z nejsilnějších rakovinotvorných látek.
Jahody, bohužel patří mezi ovoce, které může u citlivých lidí vyvolat kožní alergii, a rovněž se nedoporučují konzumovat při střevních chorobách, kdy drobná zrníčka způsobují podráždění zažívacího traktu. Při mírné alergii je vhodné podávat jahody s medem nebo jogurtem, nikdy ne samotné.
Kefír s levandulí a marinovaným ovocem
Na čtyři porce potřebujeme:
2 ks vanilkových lusků, půlku citrónu, 75 g cukru, 4 snítky čersté levandule.0,5 l kefírunebo podmáslí, 400 g míchaného ovoce (ostružiny, borůvky, jahody, maliny, meruňky). 25 ml pomerančové šťávy a 100 ml smetany ke šlehání.
Vanilkové lusky podélně roztrhneme a vydlabeme dužinu, citrón nakrájíme na tenké plátky. 2/3 cukru svaříme s 50 ml vody, vanilkovými lusky a vyškrabanou dužinou, přidáme plátky citrónu a levanduli. Cukrový sirup necháme nejméně dvanáct hodin, (nejlépe přes noc), táhnout. Vanilkové lusky, citrónové plátky a levanduli vyjmeme ze sirupu. Citrón a levanduli odložíme na finální ozdobu nápoje. Ovoce s pomerančovou šťávou a zbylým cukrem necháme asi 1 hodinu marinovat. Sirup smícháme s kefírem a nepříliš do tuha ušlehanou smetanou. Nápoj ještě metlou prošleháme, ovoce rozdělíme do vysokých sklenek a přelijeme kefírem. Ozdobíme větvičkami levandule a plátky citrónu a ihned podáváme.
Grilované ovocné špízy
250 g jahod, 6 ks hroznů vína,1 ks zralého manga, 2 ks banánů, cukr a citrónová šťáva
Jahody očistíme, krátce omyjeme a dobře osušíme. Potom je podélně rozpůlíme. Hroznové víno rozpůlíme a vypeckujeme. Mango oloupeme, nakrájíme na stejně velké kousky. Banány oloupeme a nakrájíme na stejné plátky. Ovoce střídavě napichujeme na špízy. Ochutíme cukrem a citrónovou šťávou a grilujeme.
Jahodové želé řezy
Na těsto: 5 vajec, 120 g mletého cukru, 120 g hladké mouky, jahodový džem.
Na Jahodové želé: 4 dl vody, 300 g mletého cukru, 200 g jahodového protlaku, 5 g červené želatiny na dort, 5 dl vyšlehané šlehačky
Želatinu s cukrem rozpustíme ve vodě a asi 1 dl odložíme. Do ostatního vmícháme jahodový protlak, dobře rozmícháme a přidáme ušlehanou smetanu. Žloutky s cukrem utřeme, z bílků přidáme sníh a mouku. Vymastíme a vysypeme dva plechy a rozetřeme těsto. Po upečení pomažeme jahodovým džemem a přiklopíme druhým. Nalijeme želatinu se smetanou, necháme vychladit a polijeme zbytkem želatiny. Vychladlé a rozkrájené zdobíme šlehačkou a čerstvými jahodami a sypeme čokoládovými hoblinami.
Jahodové mojito
Na jednu porce osvěžujícího koktejlu potřebujeme 1 čajovou lžičku třtinového cukru, 10 ml limetkové šťávy, 60ml světlého rumu Bacardi, 2 jahody, lístky máty peprné, perlivou stolní vodu Mattoni.
Do kokteilové sklenice vložíme nakrájenou limetku, mátu, třtinový cukr a nakrájené jahody a vše důkladně rozmělníme .Doplníme až po okraj drceným ledem, zalijeme rumem a dolijeme Mattoni.
Šunková roláda s jahodami
Na vynikající předkrm nebo zákusek k vínu potřebujeme 6 plátků hranaté šunky, 2 ks měkkého taveného sýra ve střívku Například Bambino), 250 g termizovaného plnotučného tvarohu, stejně množství čerstvých jahod, sůl, mletý černý pepř
Oprané a osušené jahody nakrájíme na menší kousky a odložíme stranou. Sýr a tvaroh smícháme do stejnoměrné konzistence, opepříme, osolíme a přidáme nakrájené jahody. Šunku rozložíme na alobal tak, aby se těsně dotýkaly okraji a celou plochu potřeme připravenou směsí. Hmotu nanášíme opatrně, abychom jahody nerozmačkali, pak roládu lehce svineme a uložíme na dvě hodiny do chladničky. Krájíme na širší plátky a podáváme s bílým pečivem.
Autor: Irena Forejtová
16. června 2009