Jak bezpečně a chutně konzumovat syrové mléko z automatů?
První výstup je na světě, profesorka Lenka Vorlová, přednostka Ústavu hygieny a technologie mléka, společně s dr. Dušanem Ryšánkem z Výzkumného ústavu veterinárního lékařství, se podílela na tvorbě informačního letáku pro spotřebitele Syrové mléko – chutně a bezpečně. Leták vydává Úřad pro potraviny Ministerstva zemědělství a nyní je připraven k distribuci, oba vědci jsou též členové Vědeckého výboru veterinárního.
Informační leták si klade za cíl informovat jak o prospěšnosti konzumace též i syrového mléka, tak o zásadách, které je při tom nutné dodržovat. Podle letáku mléko pomáhá předcházet onemocněním jako je obezita, osteoporóza, hypertenze, karcinom tlustého střeva či zubní kaz. „Mléko je jednou z nejlépe vyvážených potravin s vysokou nutriční hodnotou, která, co do různorodosti významných nutrientů, nemá konkurenci,“ uvádí se zde.
Mléko v automatech pochází ze zdravých, veterinárním dozorem kontrolovaných chovů, je ale třeba mít na paměti, že původci některých onemocnění jsou běžně přítomni v našem okolí, a proto je potřeba syrové mléko tepelně ošetřovat a dodržovat další zásady. Obsah vitaminů se tepleným ošetřením sníží jen asi o deset až dvacet procent, nutriční hodnota a obsah některých bioaktivních látek se jím ani nezmění.
Brněnští vědci se mlékem z prodejních automatů zabývají dlouhodobě v rámci výzkumného záměru Veterinární aspekty bezpečnosti a kvality potravin, který probíhá na Fakultě veterinární hygieny a ekologie VFU Brno. Roční výzkum se již chýlí ke svému závěru a v některém z následujících měsíců budou zveřejněny jeho výsledky.
Již v červenci bylo v rámci tohoto výzkumu dotazníkovým šetřením zjištěno, že se mnoho spotřebitelů neřídí pokyny na automatech – mléko tepelně neupravují (činí tak jen 47 procent dotázaných), nedodržují doporučenou dobu pro konzumaci (nedodržuje 30 procent) a po stočení ho přepravují ve vyšších než doporučených teplotách (to uvedli všichni dotázaní).
1. dubna 2011