Jak do jara zhubnout? – Začínáme s dietou | e15.cz

Jak do jara zhubnout? – Začínáme s dietou

Irena Forejtová

Sdílet na Facebook Messenger Sdílet na LinkedIn
Přiznejme si, že se snižováním hmotnosti bojuje stále více žen. Někdy je na vině sedavé zaměstnání, jindy chybí dostatek pohybu, ale většinou je potřeba změnit stravovací zvyklosti.

To je první krok k úspěchu a pak jde ručička na váze dolů jak po másle. Netvrďte, že to nejde, stačí dodržet dvoufázový plán.

Naučte se ovládat svoje tělo



Na snížení tělesné váhy je zaměřena redukční dieta. Nic nového pod sluncem, ale víte, že její podstatou není jen úbytek hmotnosti? Její úspěch totiž kromě aktivního pohybu závisí na obrácení metabolismu úplně opačným směrem. Znamená to odnaučit organismus ukládat zásobu energie „na horší časy“, a naopak jej naučit energii spalovat.

Dietu rozdělte na dvě etapy


V první fázi diety začněte od tekutin. Vyřaďte z jídelníčku sladké nápoje typu Cola, Mirinda, Sprite a pijte jen čistou minerální vodu. Dalším bodem je vydatná snídaně, která tělu po několikahodinovém spánku doplní energii. Měla by být bohatá na bílkoviny, takže vejce nebo masitou snídani si můžete dát bez obav. Samozřejmě že ranní jídelníček obměňujte a co je důležité, snídejte pravidelně, tělo s tím bude počítat a rychle se novému režimu přizpůsobí. K obědu si dopřejte běžnou porci jídla, samozřejmě bez přebytečných tuků nebo cukrů. Tedy nemaštěné přílohy, žádná tatarka, smažený sýr, ale naopak hodně zeleniny a libové maso. Nejobtížnější část dne bude večer. V první fázi zjednodušte večeři na lehké zeleninové jídlo.

Až si zvyknete na stravovací režim, můžete zahájit druhou etapu diety, která je zaměřena na snižování gramáže. Ne drasticky, ale postupně. Pocit hladu, který ze začátku budete pociťovat zaženete jablkem, syrovým zelím nebo zeleninovým salátem. Později si tělo na tento druh stravování tak navykne, že večer už vám opravdu bude stačit jen ovoce nebo zelenina.

Autor: Ženy - E15
 
Autor: Ženy - E15
 
Autor: Ženy - E15



Jak uvařit chutná jídla bez tuku



Všechny živočišné tuky oleje, margaríny, nebo tuky či oleje obsahují až 120 kalorií v množství jedné polévkové lžíce, a právě tyto kalorie způsobují ukládání tělesného tuku do nejméně vhodných míst na našem těle. Přijímat potravu zcela bez tuku není tím nejvhodnějším řešením, ale snížit kalorie na minimum je reálné. Například – u většiny mléčných výrobků existuje mnoho nízkotučných verzí, používejte proto právě tyto variace. V obchodě snadno koupíte nízkotučný tvaroh, mléko, jogurt a dokonce i smetanu nebo mozzarellu. Přednost dávejte zakysaným nízkotučným produktům.

Rovněž zelenina je nepostradatelnou složkou nízkotučné stravy, pokrmům dodává barvu, chuť, živiny a objem. Pro dochucení jídel používejte v hojné míře čerstvé bylinky, například bazalku, rozmarýn, koriandr, petrželku nebo mátu a nebojte se ani koření. Hořčice, sladká paprika, zázvor, chilli a koriandr dodají pokrmu nejen správný říz, ale napomáhají snadnému trávení, a co je nejdůležitější, dietní jídlo pěkně voní a dokonce může chutnat pokaždé jinak.

Pokud dodržíte způsob stravování, pravidelný režim a denní energetickou normu, což je asi 5800 kilojoulů, jste na nejlepší cestě získat vytouženou váhu . Počítejte však s tím, že hubnutí není otázka pár týdnů ani jednoho měsíce. Chce to překonat počáteční nesnáze, odměnit se drobnostmi pro radost ze života a nezkoušet krátkodobé diety, které pouze vyvolají jojo efekt.


Pár tipů pro beztučnou dietu

  • Při pečení a smažení surovin používejte místo másla, oleje a tuku vývar nebo vývar s vínem.
  • Do smetanových omáček dávejte netučné, nízkotučné nebo polotučné mléčné výrobky.
  • Namísto bílých omáček z máslové jíšky, z másla nebo ze žloutků připravujte nejrůznější zeleninová pyré.
  • Pokud při přípravě pokrmu přidáte nízkotučný jogurt, jistě víte, že je velmi řídký a při vaření se často srazí. Této reakci zabráníte tím, že jogurt zahustíte lžičkou hořčice a nebo ho propasírujete přes síto vyložené gázou.
  • Při přípravě masa odkrájejte předem všechen tuk, u drůbežího stáhněte tučnou kůži a odkrájejte zbytek tuku.
  • Na grilování a pečení masa v troubě smíchejte vodu s olejem v poměru 7:1 a nalijte do rozprašovače. Před použitím obsah nádoby vždy dobře protřeste.

Autor: Irena Forejtová
22.ledna 2009

Autor: Irena Forejtová

S předplatným můžete mít i tento exkluzivní obsah

Hlavní zprávy

Nejčtenější

Video