Jak na nejlepší svačinu pro děti?

Pravidelná strava svědčí nejen dospělým, ale i dětem – nezapomínejme, že v období dětství si vytváříme stravovací návyky, které si poneseme do dospělosti. Co však nabídnout dětem k zakousnutí mezi hlavními jídly a proč?
Svačiny zařazujeme dle zvyku v průběhu dne dvě: obvykle jednu dopolední – mezi snídaní a obědem, a odpolední – mezi obědem a večeří. Svačiny jsou pro děti velmi důležité – konzumací vhodné svačinky doplní energii a dodají svému tělu živiny a vitamíny, minerály. V letním období také vhodně zvolená svačina osvěží.
„Nejmenším dětem ke svačině nabídněte tepelně upravené ovoce ve formě pyré, které můžete namíchat s malým množstvím bílého polotučného jogurtu nebo vhodný tvarohový dezert (obsahující upravené kravské mléko), dětem od jednoho roku můžete nabídnout už i ovoce syrové, nakrájené na menší kousky. Vyhněte se však smetanovým dezertům – obsahují obvykle velké množství tuku a cukru“, doporučuje nutriční terapeutka Mgr. Jitka Laštovičková z odborného centra zdravého životního stylu Rekondice.
Starším dětem můžete ke svačině předložit ovoce v kombinaci s tvarohem či polotučným bílým jogurtem a ovesnými vločkami, ovoce rozmixované s mlékem nebo plátek toustového či pšenično-žitného chleba s kvalitním margarínem a plátkovým sýrem nebo lučinou, sýrem cottage či žervé. K obloženému chlebu je vhodné přidat i zeleninu nebo kousek ovoce. Z tvarohu můžete starším dětem připravit různé pomazánky – s bylinkami a zeleninou, zařadit můžete také chléb s vyšším obsahem vlákniny – slunečnicový, žitný – nebo pro ozvláštnění vyzkoušet také pita chléb (arabský chléb).
„Nenabízejte dětem ke svačině pravidelně sladkosti – sladké tyčinky, sušenky nebo zákusky – sladkosti by se měly ve stravě dětí objevovat spíše výjimečně, neměly by být jeho pravidelnou součástí“, varuje nutriční terapeutka.
Rodičům školáků také doporučuje: „Rozhodně nelitujte času a svačiny dětem připravujte - zejména mladší děti si při samostatném zajištění svačiny ve školních bufetech nebo automatech pořídí spíše nějakou sladkou tyčinku nebo bagetu se smaženými kousky kuřete či tučným salámem, která jejich zažívání příliš neprospěje.“
Autor článku: nutriční terapeutka Mgr. Jitka Laštovičková (Odborné centrum zdravého životního stylu Rekondice.)