Jak na zažívací potíže: Pálení žáhy

Proč vzniká pálení žáhy?
Pálení žáhy je palčivý pocit za hrudní kostí, vyzařující směrem nahoru až do úst, někdy i do levé poloviny hrudníku či do zad, který je způsoben podrážděním sliznice dolního jícnu neobvyklým obsahem ze žaludku nebo z dvanácterníku, především žaludeční kyselinou nebo žlučí.
Tento obsah se dostane do jícnu v důsledku špatné funkce dolního jícnového svěrače.Toto onemocnění má asi 2-5% naší populace. Nicméně občasné pálení žáhy během života zažije asi 20-40% naší populace. I při dobré funkci dolního svěrače jícnu se může dostat obsah žaludku a dvanácterníku do jícnu při zvýšeném tlaku v žaludku nebo v břiše, nebo v závislosti na poloze těla, například po „přejezení,“zvedání těžkého břemene nebo při předklonu či poloze na břiše, či u osob s obesitou. Pálení žáhy může být způsobeno i u zdravých lidí po požití některých pokrmů, jako například citronové šťávy, kávy či bílého vína.
Dalším případem výskytu pálení žáhy u zdravých lidí je těhotenství, kdy k němu dochází v důsledku zvýšení nitrobřišního tlaku a v důsledku hormonálních změn ovlivňujících funkci dolního svěrače jícnu.
Jak mu předejít?
U zdravých lidí s normální funkcí dolního jícnového svěrače stačí dodržovat zásady zdravé výživy. Vyhýbat se potravinám, o kterých z dřívější doby víme, že nám tyto potíže způsobují a nejíst najednou velké objemy jídla - čili nepřecpávat se. U lidí s obesitou je vhodné snížení váhy. Není dobré jíst 2 hodiny před spaním, protože v poloze v leže při přeplněném žaludku odpadá ochranná funkce gravitace a žaludeční obsah se snadněji dostane do jícnu.
U lidí s porušenou funkcí dolního jícnového svěrače je nutno přistoupit k přísnějším opatřením. Z diety vyloučit jídla tučná, čokoládu, alkohol, citrusy a rajské šťávy, kávu, nejíst 2–3 hodiny před spaním, jíst přes den častěji v malých porcích a ve spánku zajistit zvýšení hlavové části postele o 10–12 cm. Není vhodná delší práce v předklonu a zvedání těžkých břemen.
Po vyšetření lékařem u takovýchto lidí lze potlačit pálení žáhy pomocí léků na snížení tvorby žaludeční kyseliny nebo ovlivnění svalové činnosti jícnu, dolního jícnového svěrače a žaludku. Při neúspěchu výše uvedených opatření je možno pokusit se i o léčbu chirurgickou.
14. listopadu 2009
Odborná spolupráce: MUDr. Radek Tomčík
Gastroenterologické odd. II. interní kliniky Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně
Související články:
Jak zvládnout žaludeční potíže přírodní cestou?
Povánoční vyprošťováky – jídla i nápoje pro nabourané zažívání
Domácí přírodní lékárnička