Jak připravit hravý třešňový likér

A proč je v názvu slovo hravý? Základ likéru je vždy stejný, ale dál jej můžete rozvíjet podle vlastní fantazie a chuti, prostě si hrát.
Nepočítám-li samotné trhání ovoce (někdo si je koupí, jiný dostane), nejvíc času zabere odpeckování umytých plodů. Výhodou tohoto receptu ale je, že pokud se vám do této činnosti moc nechce, nemusíte ji dělat. Třešně lze použít i nevypeckované, ale pustí pak o něco méně šťávy. Možným řešením je propíchat něčím ostrým alespoň půlku třešní (tato varianta představuje dost dobré odreagování ve chvílích, kdy vás někdo štve), případně třešně rozmačkat, pokud s nimi do budoucna nemáte v plánu zdobit dezerty.
Při odstraňování pecek z plodů můžete rozjímat nad příznivými účinky třešní na lidský organizmus. Třešně, jež jsou tvořeny z více než osmdesáti procent vodou, obsahují podstatné množství vitaminů a minerálů (A, P, C, E, B, betakaroten), tmavší druhy také jód, železo, hořčík, fosfor, draslík, křemík, vápník a zinek. Fungují jako antioxidanty, podporují vylučování, pročišťují krev, ledviny i játra. Jejich konzumaci lékaři doporučují lidem s cukrovkou, poruchami štítné žlázy a při bolestech páteře. Třešně rovněž příznivě ovlivňují růst kostí a zubů a chrání tělo před záněty. Jsou doporučovány při hubnutí.
Seznam ingrediencí pro přípravu likéru a fotonávod naleznete ZDE.
Zaujal vás návod na přípravu třešňového likéru? Zkuste s námi vytvořit také domácí ořechovici!
Autor: Kateřina Hradová, Abecedazahrady.cz
7.7. 2011