Jak se dělá sushi | E15.cz

Jak se dělá sushi

Jak se dělá sushi
ZDROJ: Ženy - E15

Petra Lamschová (Dieta)

Co uděláte, až budete mít chuť na sushi? Půjdete do restaurace, nebo si ho zkusíte připravit doma sami a ohromíte tím nejen sebe a partnera, ale také pozvané přátele? Pokud si myslíte, že to nezvládnete, pak se to prostě jděte naučit do kurzu.

Sushi patří k typickým japonským pokrmům a v našich zeměpisných šířkách jej lidé buďto milují, nebo nenávidí. Anebo prostě k jeho konzumaci musí tzv. dospět. Jakmile si ale na jeho chuť zvyknete, budete na něm závislí. Stejně tak tomu bylo i u mě. Ještě před deseti lety pro mě bylo sushi tabu. Syrovou rybu jsem prostě tvrdošíjně odmítala strčit do pusy. Dnes si ho při zvláštních příležitostech velmi ráda vychutnávám. Miluji tu speciální chuť kyselé rýže, ryby a k tomu perfektně padnoucí sójové omáčky s pálivým wasabi a naloženým pikantním zázvorem.

Jak na to

O tom, jak se dělá sushi, jsem dříve jenom četla anebo se se zájmem dívala pod ruce kuchařům, kteří ho připravovali v rámci různých koktejlů a párty v těch nejlepších restauracích a hotelech. Když pak přišla kolegyně Jana s nápadem vyzkoušet si kurz sushi na vlastní kůži a naučit se ho dělat, s nadšením jsem souhlasila.

Na kurz sushi jsme se vypravily obě, zaprvé máme obě rády sushi, a tak jsme chtěly proniknout do tajů jeho výroby, zadruhé jsme se skvěle doplňovaly při přípravě na reportáž, jednou fotila ona, podruhé zase já. Zkrátka jsme dobrý tým.

Přípitek z kalíšku

V kuchařské škole Ola Kala nás přivítala japanoložka Kristina Kopáčková, která kurzy sushi vede, a ještě než jsme všichni začali se samotnou přípravou japonských pokrmů, připili jsme si tradičním saké a pochutnali si na tataki (marinovaných plátcích tuňáka v zázvoru, sójové omáčce, wasabi a jarní cibulce), salátu z řasy wakame se sezamovým olejem a sezamovým semínkem a k ochutnání byly i další dobroty. To nás tak navnadilo, že jsme se nemohli dočkat, až sami něco připravíme.

Napoprvé dobré

Začínali jsme překládanou omeletou a postupně vyzkoušeli sushi maki, kalifornské rolky, sashimi s tuňákem a krevetou, měšce ze smaženého tofu inari a vše zakončili tradiční japonskou polévkou miso.

Bylo to velmi zajímavé, zkoušeli jsme svou šikovnost, trpělivost a kuchařské dovednosti, myslím, že jsme to ale společně zvládli se ctí. Pravda, naše výrobky by asi v náročném prostředí luxusních restaurací neuspěly, nicméně doma na nás pěli chválu, protože jsme si všichni jako výslužku odnášeli krabičky se svými výtvory. ZAJÍMAVOSTI Z JAPONSKÉ KUCHYNĚ

Popisovat naprosto detailně postup výroby sushi asi nemá smysl, protože nejlepší je vidět někoho, kdo to opravdu umí, a podle něj se to naučit. Nicméně pár zajímavých informací nám v hlavě přece jen utkvělo.Tak například: Věděli jste, co je to vlastně sushi? * Sushi znamená okyselená rýže - su je ocet a shi je rýže. Ocet původně sloužil ke konzervování ryb v době, kdy nebyly ledničky a ryby bylo třeba uchovávat. * Sushi se dělá ze speciální japonské rýže. V našich zeměpisných šířkách se nedá vůbec sehnat, protože jde o národní poklad a z Japonska se nesmí vyvážet. Proto se k nám speciálně pro výrobu sushi dováží zvláštní druh rýže z Kalifornie. Rýže se nakládá do ochuceného octa sushi no su. Teprve když je rýže dobře okyselená, je možné se pustit do samotné přípravy sushi.

Základ sushi je v dobře ochucené rýži. Ta se nanese na mořskou řasu nori. Pak si připravíme náplň -např. zeleninu. Špalíčky okurek klademe na kraj řasy s rýží.
Vše opatrně zatočíme, aby se řasa spojila. Z jednoho vytvořeného válečku nakrájíte asi 4-6 kousků. Druhů sushi je spousta, záleží jen na vaší fantazii.

Pak už jen záleží na tom, jaké kousky jste se rozhodli vyrábět. Tak například sushi maki se dělá z řasy nori, tu pokladete rýží a doprostřed dáte náplň – syrovou nebo uzenou rybu (u nás nejčastěji losos nebo tuňák) anebo zeleninu (nakládanou ředkev nebo okurku). Pak se můžete pustit do kalifornských rolek, které mají uprostřed o něco bohatší náplň a rýže obaluje řasu nori z obou stran.

Další variantou je snigiri sushi, které se skládá z válečku rýže, na kterém je položený kousek ryby, kreveta, jiné mořské plody, houby, nebo si uděláte sashimi, což je syrová ryba bez rýže. Zkrátka záleží jen na vaší fantazii.

Autor: Petra Lamschová (Dieta)
 

S předplatným můžete mít i tento exkluzivní obsah

Hlavní zprávy

Nejčtenější

Video

Newsletter
Využijte služby
zasílání zpráv do vaší
e-mailové schránky!