Jak se stravovat zdravěji: 10 doporučení výživového poradce

Většinou nakupujeme energeticky bohaté potraviny. Nadměrná je spotřeba nasycených tuků, potravin zvyšujících cholesterol (vajec, sádla, másla, tučných mléčných výrobků a mas), cukru - sladkého pečiva a čokolády.
Máme nadměrnou spotřebu alkoholu a soli. Naopak ve stravě se nám zásadně nedostává vlákniny, ovoce a zeleniny, luštěnin a cereálií. Naše strava je chudá na vitamin C, železo, selen, fluor a jód. Na druhou stranu je bohatá na aditiva a průmyslově upravené suroviny.
Přesto se snad v poslední době začíná blýskat na lepší časy. V jídelníčcích se stále hojněji objevují ovoce a zelenina, vláknina a mořské ryby. Přesto se však ještě máme co učit. Přemýšlejte o tom tedy, až půjdete na nákup nebo až budete doma připravovat snídani, oběd či večeři.
CO DOPORUČUJÍ VÝŽIVOVÍ PORADCI:
Bude to znít možná banálně, ale tyto základní rady stojí za to si zapamatovat:
1. Omezte příjem nasycených tuků a volte raději nenasycené mastné kyseliny.
2. Omezte příjem soli - raději použijte koření.
3. Omezte potraviny s příměsí různých aditiv a chemických dochucovadel, stabilizátorů, barviv a éček.
4. Vzdejte se výrobků light.
5. Zařaďte do jídelníčku více ovoce a zeleniny (hlavně těch z domácí produkce).
6. Dejte šanci luštěninám a vláknině.
7. Dopřejte si alespoň dvakrát týdně ryby.
8. Pijte hodně vody.
9. Omezte sladkosti - zvláště pak jednoduché cukry.
10. Čtěte etikety a přemýšlejte nad tím, co jíte. nežijeme proto, abychom jedli, jíme proto, abychom žili.