Jak správně solit? | e15.cz

Jak správně solit?

ZDROJ: Ženy - E15

Redakce

Sdílet na Facebook Messenger Sdílet na LinkedIn
Každá potravina se při přípravě musí solit trošičku jinak. A jestlipak víte, jak správně postupovat při solení různých druhů potravin?

Při vaření se řídíme zásadou, že dosolit pokrm můžeme vždy. Solíme tedy při

úpravě jídel raději méně než více. Lidé mají též různou chuť. Co se někomu zdá

dostatečně slané, jiný přisoluje. Hlavně dětem, rekonvalescentům a starším lidem

solíme méně, neboť to prospívá jejich zdraví. Jak tedy správně solit?

Maso v polévce: jakmile přijde polévka do varu.


Masa rychle opékaná: solíme až po oboustranném

opečení. Kdybychom takové maso osolili hned, neutvořila by se kůrka. Solené maso

pouští šťávu, tekutina vnikne do tuku, na němž maso pečeme a znemožní prudké

opečení.
Maso na pečení: potíráme solí a kořením, než je

dáme na pekáč (vepřové, hovězí, telecí).
Zvěřinu: solíme až

po prudkém opečení masa.
Ryby: solíme těsně před pečením.

Jestliže bychom je osolili dříve, uvolnila by se šťáva ze tkání a vytekla by.


Husu, kachnu a kuře: nasolíme před pečením, a to uvnitř i

zevně.


Játra a ledvinky: solíme, až když jsou měkké, těsně před

podáváním. Kdybychom je osolili dříve, zůstaly by tvrdé.
Těsto na knedlíky: sůl promícháme hned do mouky a do vody, v níž se budou

knedlíky vařit, rovněž dáme lžičku soli. Takto postupujeme u všech druhů

knedlíků.
Těsto na nudle
: nesolíme, neboť nudle by

neuschly. Solíme jen vodu, v níž se nudle budou vařit.
Kynuté těsto: mouku nejprve promícháme se solí a pak teprve přiléváme kvásek.

Droždí totiž v přímém styku se solí nevykyne.
Brambory:

oloupané solíme před dovařením. Při vaření brambor ve slupce osolíme též trochu

vodu, zejména jsou-li brambory moučné, neboť se tak nerozvaří.
Bramborovou kaši: solíme již při přípravě a sice

osoleným mlékem.
Zeleninu: solíme po vložení do

vařící vody či na rozpuštěný omastek.
Luštěniny (čočku, hrách): solíme, až když jsou uvařené.
Omáčky:

přisolujeme po dovaření, protože k jejich přípravě často potřebujeme pochutiny

naložené v soli. Bývají to houby, zelenina, kapary, česnek, sardelová pasta.

Autor: Redakce

S předplatným můžete mít i tento exkluzivní obsah

Hlavní zprávy

Nejčtenější

Video