Jak zatočit s "all inclusive" kilogramy po návratu z dovolené

Návrat z dovolené může způsobit vrásky
Po příjezdu z dovolené jsme sice krásně opálení a odpočatí, ale nadbytečná kila nás zřejmě příliš nepotěší. „Dovolená na pláži v kombinaci se stravováním all inclusive je pro naši figuru velký oříšek.Na těchto typech dovolených lze zcela standardně přibrat 2 – 3 kilogramy, někdy i více. Vinu na tom nese především malý energetický výdej, neohlídatelná skladba a množství potravin a také častější konzumace alkoholu,“ potvrzuje Gabriela Knosová, odbornice na výživu z brněnského Institutu redukce a prevence nadváhy kompliment. Co tedy dělat, abychom se v brzké době vrátili na původní váhu?
Jak se vrátit na původní váhu
Hlavně nepanikařte! Drastické metody či hladovky vám rozhodně nepomohou. „V zahraničí konzumujeme jinou stravu, která v sobě obsahuje odlišné množství soli a koření. Tento rozdíl se často projeví na našem metabolismu a to stejné platí i o hospodaření organismu s vodou. Byť se na pláži snažíme dodržovat pitný režim, tělo stejně s tekutinami hospodaří jinak a velmi často se zavodňuje,“ vysvětluje Gabriela Knosová.
Částečně se problém vyřeší sám a již po několika dnech po návratu domů některé kilogramy zmizí samy. „Těch ostatních se lze zbavíte úpravou jídelníčku a pohybem. V letních měsících doporučujeme cvičit vždy brzy ráno, kdy teploty ještě nedosahují extrémních výšek. Pokud z časových důvodů tato možnost není, je třeba cvičit v klimatizovaných prostorách,“ radí výživová poradkyně.
Letní jídelníček, který nás dostane zpět do formy
„Úprava jídelníčku je nezbytnou podmínkou letního hubnutí, ale rozhodně to neznamená hladovění či jednostranně zaměřené diety. Základem pro redukci hmotnosti je zvýšení příjmu potravin s podílem vody, ideálně samozřejmě zeleniny a některých druhů ovoce. Ale zahrnujeme sem i všechny potraviny v čerstvém stavu, protože voda přidává jídlu na objemu bez jakékoli energie navíc,“ vysvětluje Gabriela Knosová.
Pro zdravou redukci kilogramů podporují dietu potraviny, které nazýváme aktivátory. „Vedle zeleniny a vybraných druhů ovoce řadíme mezi aktivátory brambory, rýži, celozrnné těstoviny a pečivo, libové maso a ryby, nízkotučné a polotučné mléčné výrobky, tofu, vejce, rostlinné oleje, bylinky a samozřejmě voda,“ vypočítává Knosová. Jajich přínos spočívá v tom, že dodávají tělu dostatečné, ale ne nadbytečné množství energie, kterou dokáže dokonale spotřebovat a neukládat ji formou podkožního tuku.
Důležitá je také příprava pokrmů. Vhodné je úprava al dente, vaření, dušení, restování, zapékání, pečení či grilování. „V létě je zelenina a ovoce lehce dostupná a chutná. Pokud ji doplníme konzumací potravin z kategorie aktivátorů, zaručíme našemu tělu velmi zdravý a vyvážený jídelníček, který vede ke štíhlé linii nejen v letních měsících,“ uzavírá Knosová.