Je dobré jíst syrovou stravu?
Základní dva protipóly dilematu, zda jíst či nejíst syrovou stravu, se vymezují zhruba na ose – žádné ztráty výživných látek a vitamínů v syrové potravě vs. lepší stravitelnost bez rizika onemocnění z nedostatečně tepelně opracovaných surovin u nesyrových jídel.
Hlavním argumentem zastánců syrové stravy je tvrzení, že tepelnou úpravou se ničí a znehodnocuje podstatné množství důležitých látek v potravinách. Pokud tedy určitou surovinu zahříváme, ochudíme se o až třetinu vitamínu B a C. Samotným vařením pak dochází k úniku další pětiny a ještě k tomu se vyplavuje 5 – 15 % minerálních látek.
Tepelná úprava má ale jednu velkou neoddiskutovatelnou výhodu. Tou je již zmíněná lepší stravitelnost. Ta je dokonce o tolik lepší, že paradoxně lidský organismus přijme až třikrát více výživových látek z vařené zeleniny, než ze zeleniny syrové. Jedná se hlavně o karotenoidy a B komplex.
Nicméně toto neznamená, že byste měli zavrhnout požívání syrové zeleniny. Naopak. Zeleniny a ovoce není nikdy dost v jakémkoli stavu. Pokud přeci jen chcete minimalizovat ztráty důležitých látek tepelným opracováním, doporučuje se tyto produkty ohřívat v mikrovlnné troubě nebo vařit na páře. Tím účinně zamezíte úniku minerálů.
Syrové může být i surové
Kromě zeleniny v původním stavu se setkáme i s konzumací syrového masa, ryb či vajec. Obecně se pojídání těchto potravin v syrovém stavu vůbec nedoporučuje. Ale ruku na srdce, kdo z vás si nepochutná na japonském sushi, krásně červeném tatarském bifteku nebo nevylepší svůj hlas vypitím syrového vejce?
Problém spočívá v tom, že pokud nejste majitelem jatek, několika slepic, či velkého akvária, tak těžko dohlédnete na kvalitu porcování, zpracování a skladování potravin, které máte v úmyslu požít v syrovém stavu. Netepelně upravené potraviny mohou obsahovat velice nepříjemné bakterie jako např. salmonelu. Lehce se vám tak může stát, že ze stovky vypitých vajec bude jedno infikované a zpívat si tak budete leda na záchodě.
Něco pro krváky
Pravděpodobně jste zaslechli, že pro lidi s různou krevní skupinou jsou vhodné různé typy potravin. Pro ty z vás, kteří tomu věří, je určena následující informace. Konzumace syrové zeleniny je vhodná prakticky pouze pro krevní skupiny A. Naopak pro skupinu 0 je tento způsob stravování nejvíce nebezpečný.
Stejně jako většinou v životě, i v pojídání syrové potravy platí držet se zlaté střední cesty. Čerstvý zeleninový salát či dobré ovoce vašemu zdraví jistě jen prospějí. Zaměřovat se však čistě na syrovou stravu není z výše zmíněných důvodů zcela ideální. Stejně tak z druhé strany není třeba zavrhovat v Čechách populární tatarák a exotické sushi. Dobrou chuť!