Je vám horko? Pijte víno!
Vína rozdělujeme podle množství zbytkového cukru na suché do 4g/l, polosuché 4-12g/l, polosladké 15-45g/l a sladké nad 45g/l.
V letních měsících pijte růžová vína
Perlou mezi růžovými víny je Franceska od vinařství Hort. Jde o velmi světle růžové suché víno z odrůdy Frankovka. Voní po třešních, které se lehce odrážejí i v jeho chuti. Toto víno se skvěle hodí jak k mořským plodům, tak ke sladkovodním rybám a těstovinám.
Teplota vína při podávání
Ideální teplota bílého vína při podávání je 10 - 12°C. Při nižší teplotě se zdají být fádní a neharmonická, při vyšší naopak vyniká chuť alkoholu, víno se zdá být silnější, plnější, chutná ostře, někdy až pálí. Pro červené víno je ideální teplota 14 – 16°C. Červené víno zchlazené pod 12°C je kyselejší, uzavřené a jeho vůně se neprojevuje. Jen lehčí vína jako je například Portugal snesou teplotu okolo 12°C. Nad 16°C vyniká u červeného vína alkohol a víno chutná hořce. Růžové víno se podává stejně jako bílé.
Nejproduktivnější Italové
Nejvíce vína na světě vyvážejí a vyrábějí Italové. Ve Veroně se každoročně koná soutěž Vinitaly, což je největší přehlídka italského vína. Jde o mezinárodní soutěž vín, kde nalezneme vzorky od více než 4.000 vystavovatelů. Vinitaly se koná již 21 let.
Nejlepšími italskými odrůdami jsou Vermentino, Sangiovese a Pinot Grigio. Vermentino je odrůda bílého vína, která je umístěna na svazích s výhledem na moře, aby využívala odraz světla. Sangiovese je nejrozšířenější modrá odrůda v Itálii. Pinot Grigio je italský název pro Rulandské šedé a patří k těm nejlepším.
Nejlepší vína u nás
Nejvyšší vinařskou soutěž u nás, Salon vín, letos vyhrálo Chardonnay 2011, pozdní sběr, ze Zámeckého vinařství Bzenec. Bylo ohodnoceno jako nejlepší víno ČR pro rok 2013.
Nejlepší degustátoři vybírali ze 100 vín, která již předtím uspěla na některé z nominačních soutěží. Nejúspěšnějšími odrůdami se letos staly Ryzlink rýnský, Sauvignon a Chardonnay. Salon vín se letos konal již potřinácté.