Jídlo – recept na dlouhověkost?

V posledních týdnech se v médiích objevily zmínky o lidech, kteří již několik let nejedí, živí se jen vesmírnou energií a dožívají se vysokého věku.
Znovu se tak začíná diskutovat o tom, jak a proč je vlastně výživa pro lidi důležitá. Investují se v přepočtu až miliardy korun do vědeckých týmů a průmyslu, který by světu dal elixír dlouhověkosti. Na základě jednoduše vypadajících přístrojů se měří hodnoty antioxidantů v těle. Odborníci doporučují pestrý jídelníček a prodávají se doplňky stravy. Jedná se čistě o obchod, nebo lze opravdu oddálit stáří za pomoci jídla?
Recept našich prababiček
Když se pak zeptáte svých prarodičů, jak to, že jsou v devadesáti letech stále tak fit, možná se dočkáte odpovědi: „Jedli jsme tučné maso.“ Což nahrává lidem, především mužům, kteří si bez bůčku nedokážou svůj život představit. Jenže všechno má dvě strany.
Jak často si naše prababičky a pradědečkové dopřávali maso? Obvykle jednou týdně, a to v neděli. A navíc během týdne měli takový výdej, který si my snad už ani nedokážeme představit. Jednoduše proto, že nemáme čas. Současný životní styl je založen z větší části na stresu a spěchu, a s tím souvisí i naše strava. Zvýšený příjem tučného masa při sedavém způsobu stravování má za následek stárnutí organismu. Nese s sebou i řadu civilizačních chorob, jako jsou např. rakovina tlustého střeva, zvýšený cholesterol, srdečně-cévní onemocnění a obezita.
Tip: Ale i tak si můžeme vzít příklad z našich předků. Omezit polotovary, jídlo plné cukru, soli, nasycených tuků a přídavných látek, které jsou vymožeností současné doby a jsou výsledkem poptávky spotřebitelů po ceně, která bohužel nemůže odpovídat kvalitě produktu.
Jíst sezonní a lokální suroviny a nepřejídat se. Nekouřit a nepít alkohol ve velkém. Neuškodilo by nám ani chodit brzy spát, nemusíte nutně se slepicemi, ale práci si nenoste domů. Auto nechat zaparkované v garáži a více chodit po svých.
Vyzkoušeno národy
O dlouhověkosti by mohly mluvit hned čtyři národy světa. Zaprvé Řekové, kterým díky nadměrné konzumaci olivového oleje bije srdce jako zvon i ve stáří. Stejně tak lidé z Aljašky, kteří si i několikrát denně dopřejí ryby, a obyvatelé Panamy, kteří si pochutnávají na kvalitní čokoládě.
V neposlední řadě tu máme Japonce narozené v Okinawě. Bradley Willcox, spoluautor jedné z okinawských studií, uvedl, že jsou to sladké brambory, které společně s tropickým ovocem a směsí ze zeleného čaje a jasmínových květů plných antioxidantů chrání buňky a oddalují proces jejich stárnutí.
Jaká jsou tedy doporučení?
1. Jíst pestře a v přiměřené dávce.
2. Zvýšit přísun čerstvého ovoce a zeleniny až na 5x denně.
3. Jíst čerstvé ryby i 5x týdně a dát přednost libovému masu.
4. Zaměřit se na cereálie a celozrnné produkty bez přidaného cukru.
5. Denně si dát bílý jogurt a alespoň 2x týdně zařadit luštěniny do jídelníčku.
6. Dát si alespoň 1 lžíci panenských rostlinných olejů (řepkového, olivového apod.) denně.
7. Mlsat ořechy v přírodní podobě, semínka a čokoládu s vysokým podílem kakaa (nad 70 %).
8. Pít nesycenou a neochucenou vodu, až 2 litry denně, a čaje obsahující antioxidanty.
9. Dopřát si čerstvě vymačkané džusy s kapkou kvalitního oleje.
10. Když alkohol, pak maximálně 1 skleničku kvalitního červeného vína.
Látky, které prodlužují mládí
Všechny výše uvedené suroviny a nápoje mají jedno společné – obsahují zdraví prospěšné látky, které mají pozitivní vliv na buňky. Mluvíme o tzv. flavonoidech, resveratrolu nebo třeba antokyaninech a beta-karotenech (barviva), vitaminech E, B5, B15 a C, jež působí jako silné antioxidanty. Jejich úkolem je bojovat proti tvorbě volných radikálů, a tím zamezit oxidaci organismu. Lze je rozdělit na ty, které se přirozeně vyskytují v přírodě a přijímáme je stravou, a na uměle vytvořené.
Podle odborníků na výživu mají ty přirozené mnohem větší efekt, jenže na druhou stranu existují lidé, kteří z nějakého důvodu, třeba kvůli alergii nebo ve stáří, nemohou jíst dostatečné množství pestré stravy, a ti pak jsou odkázáni na doplňky stravy. Ale protože těchto doplňků je na trhu hodně a je otázkou, co všechno umí a jak se navzájem ovlivňují, je třeba nechat si poradit od lékaře a dodržovat dané doporučení.
Barevný jídelníček
Přemýšlíte nad tím, jak docílit pestrého jídelníčku bohatého na antioxidanty? Třeba tak, že si ovoce a zeleninu rozdělíte podle barev a od každého budete jíst kousek:
Zelená – chřest, avokádo, kapusta, brokolice, špenát, listová zelenina, hrášek, řeřicha, zelené jablko a hruška
Červená – červené fazole, papriky, řepa, rajčata, třešně, jahody, maliny, vodní meloun, červený pomeranč a grapefruit
Oranžová a žlutá – kukuřice, mrkev, citron, dýně, sladké brambory, mandarinky, pomeranče, broskev, meruňky
Tmavě modrá a fialová – lilek, švestky, borůvky, ostružiny, černý rybíz, hroznové víno některé potraviny obsahují tělu prospěšné látky, které mají pozitivní vliv na buňky.