Jiný kraj, jiný mrav
Než usednete za stůl
neuškodí pár slov k běžným pravidlům stolování, která platí na celém světě. Pít můžeme i během jídla., musíme však pamatovat na dvě zásady: před pitím otřeme ústa do ubrousku, abychom na sklenici nezanechali mastný otisk rtů, a za druhé - příbory v té chvíli neopřeme špičkami o okraj talíře s držadly opřenými o stůl, protože by mohly sklouznout na ubrus. Vidličku s nožem raději na chvíli odložíme do talíře.
Na rybičku s vidličkou
V přímořských oblastech je jídelníček bez ryb téměř nemyslitelný. K rybám se podává zvláštní příbor - jeho vidlička má kratší a širší zuby a nůž nemá ostří. Raci a krabi se jí speciálním příborem, dvojzubou vidličkou a ostrým nožíkem, který má uprostřed čepele malou dírku k rozbití klepeta.
Krunýř raka se otevře nožem, maso se vybírá vidličkou.. A pokud se stane, že narazíte na „plody moře“ a nebudete si právě jisti způsobem konzumace, napodobte místní strávníky, ti určitě vědí „jak na to“. Další exotickou specialitou, se kterou se můžete setkat jsou žabí stehýnka s nimiž si při konzumaci vystačíme s běžným příborem.
Zápas s Itálií
Exotická zelenina jako například artyčoky jsou zvlášť oblíbené ve středomořských zemích – Francii, Itálii či Řecku. Nejedí se celé, ale jen část šupin a okvětí. Špičky se odřežou, celá rostlina se omyje a povaří ve slané vodě s citrónem. Artyčoky se podávají samostatně nebo jako studený předkrm, plněné nebo jako součást jiných jídel.
Například v Itálii jsou oblíbené v kombinaci s těstovinami. Teplé artyčoky se jí jen dezertní vidličkou. Listy se prsty odlomí, silnější konce se namáčejí do omáčky a protáhnou se mezi zuby. Nakonec se pomocí příboru vykrojí vnitřní část. Po jídle si nezapomeňte opláchnout prsty v misce s vodou k tomu účelu určené
O tom, že italské těstoviny je třeba umět jíst nelze pochybovat. Není totiž nic snazšího než se společensky znemožnit tím, že budeme s jídlem „zápasit“. Makaróny a špagety jíme vidličkou, většinou si pomáháme lžící, zejména, když je na vidličku navinujeme. Lžíci pak držíme v ruce levé, vidličku v pravé.
Sýrový řez
Francouzské sýry se podávají obvykle na dřevěném tácu ve čtyřech druzích – měkký zrající, čerstvý, plísňový a tvrdý. K tomu je vždy přiložen speciální nůž na sýr, případně vidlička. Každý si kousek ukrojí a příborovým nožem přendá na svůj talíř.
V Holandsku se vám ale může klidně stát, že dostanete na stůl sýr celý. Pak nezbývá než bochník rozkrojit na dvě poloviny, které pak krájíme na menší kousky jako dort. Vždy se snažte, aby řez byl co nejkratší, aby sýr zbytečně neosychal.
Ovoce na porce
Ovoce bývá obvykle servírováno na mísách, z nichž je bereme rukou. Jablka a hrušky rozkrájíme na menší kousky, oloupeme, odstraníme jaderník a můžeme jíst buď příborem na ovoce, nebo jen rukou. Neukusujeme však z celého kusu!
Broskve jíme vidličkou a nožem, banán vyloupneme pomocí vidličky a nože (odřízneme nejprve špičky pak slupku podélně rozřízneme) a jednotlivá sousta jíme vidličkou a nožem. Pouze hrozny a drobné peckové ovoce jíme rukou. Všecky zbytky - pecky, jádra vyjímáme pomocí vidličky na ovoce nebo kávové lžičky. Dostaneme-li někde celý ananas, podélně ho rozkrojíme, dužninu opatrně vyřízneme, odstraníme z ní nejedlý střed, nakrájíme na malé kousky a vložíme zpět do ananasové slupky.
Na stole by nikdy neměla chybět miska s drceným ledem, na kterou ananas umístíme. Kousky ananasu si strávníci odebírají na talířek a konzumují vidličkou a nožem,.stejně jako meloun, který se podává nakrájený na čtvrtky naporcované na menší dílky.
Zcela zvláštní, a někdy dost zábavnou kapitolou pro spolustolovníky bývají kompoty, zvláště je-li servírováno ovoce s peckami. Abychom například třešně nekutáleli po stole, držíme lžičku těsně u úst a s její pomocí pak pecky odložíme na talířek pod miskou. Pokud talířek chybí, klademe pecky na okraj talíře s jídlem tak, aby se nám do něj nezamíchaly, (také se snažíme odolat pokušení střílet jimi po nesympatických hostech).
A jak si počínat, když vám bude nabídnut pokrm, který zrovna nemusíte? Pak prostě slušně odmítněte nebo se diplomaticky vyhněte konzumaci, Například vegetarián si z pokrmu vezme pouze zeleninu a maso odloží stranou. Podle situace můžete, ale nemusíte stručně vysvětlit důvody. Vše se dá řešit, vždy záleží na okolnostech a vašem taktu. Tak dobrou chuť a ať se vám dovolená vydaří podle vašich představ!
Autor: Irena Forejtová
27. července 2010