Jógou ke kráse

Jógou ke kráse Zdroj: shutterstock.com

Jóga jako cesta ke kráse

Přitahuje jóga dobře vypadající ženy a muže, nebo jsou naopak pěkní proto, že se józe věnují? Na lekcích jógy, které pravidelně navštěvuji a občas také jako lektorka vedu, si všímám jedné pozoruhodné drobnosti. Většina přítomných jsou opravdu hezcí lidé. 

Pokračování 2 / 4

Jóga napomáhá ke zdravému sexuálnímu životu, tedy i kráse

Jóga znamená doslova spojení, sjednocení. Je jedním z nejstarších systémů tělesného cvičení, duchovním směrem i způsobem života. Kořeny má v Indii, její evropskou podobu ale výrazně ovlivnily další dva zdroje. V USA se jóga masověji rozšířila zhruba v polovině 90. let minulého století a přispěla k tomu powerjóga, která je zvláště zaměřená na tělesná cvičení. Evropskou podobu formovala mimo jiné švédská gymnastika a rehabilitační cvičení, duchovní aspekty jógy pak nalezly odezvy v období hledání alternativ a nových duchovních směrů v 60. letech minulého století a znovu na počátku nového milénia.

Rozhodnutí pravidelně cvičit ukazuje na naši schopnost sebekázně.

Jedním z nejuznávanějších propagátorů jógy na našem kontinentu byl André Van Lysebeth, zakladatel a ředitel Institutu jógy v Bruselu. Studoval ji v Indii a kromě publikací o základech jógových cvičení napsal také třeba dnes už klasické pojednání o tantře. Tu si u nás sice mylně spojujeme jen se sexualitou, přestože její význam i účinky jsou mnohem širší, kniha je ale i tak pikantním čtením. Autor například přiznává, že ho sex s Evropankami nebaví, protože neumějí používat své pánevní dno. Máme tu hned první důvod, proč vyrazit na lekci jógy už dnes. Zdravý sexuální život kráse rozhodně napomáhá, a pánevní dno mají mimochodem i pánové.

Pokračování 3 / 4

Všechny vrstvy

Pozitivní účinky cvičení jógy byly opakovaně lékařsky prokázány, kromě posílení svalstva a větší ohebnosti působí na všechny vnitřní orgány a podporuje psychickou odolnost. V Česku si můžeme vybírat ze široké nabídky různých stylů a škol. Lekce jsou přizpůsobeny také různým skupinám, liší se pro začátečníky a pokročilé, ale bývají také speciálně zaměřené na těhotné ženy, děti nebo seniory. Většina přitom zůstává na úrovni tělesného cvičení ásan, někteří časem přirozeně akceptují ve svém životě i určité etické zásady (jama a nijama) nebo pokračují meditací a dalšími kroky v obvykle několikastupňových systémech. Další vrstvy ale rozhodně nejsou povinné. „Pro mnoho lidí zůstane jóga jednoduše prospěšnou pohybovou aktivitou. U jógy o mnoho více než u jiných sportů je ale důležitá pravidelnost. Je skvělé vyrazit jednou nebo dvakrát týdně na lekci, ale cvičit můžete i doma, klidně jen pár minut denně. Uvidíte, jak vám může jóga zpříjemnit den,“ říká Markéta Faustová, zakladatelka projektu Moje jóga.

Přestože odpočinek je pro psychickou pohodu také nutný, pasivita fyzické přitažlivosti nijak zvlášť neprospěje. Rozhodnutí pravidelně cvičit ukazuje na schopnost sebekázně. Ta se dále prohlubuje i na lekcích, kde nasloucháme pokynům lektora či lektorky, nepředvádíme se, necháváme se vést a společně postupujeme od jednodušších variant pozic k obtížnějším. Takové naladění se pak jistě projeví i v jiných oblastech, jóga může podpořit disciplínu i ohledně jídelníčku a pitného režimu. Kdo se józe věnuje delší dobu, pak navíc přirozeně přechází k lehčí stravě a ubírá také na jejím množství. I když jóga jako cvičení není zvlášť zaměřená na hubnutí, na tělesných partiích se takový přístup samozřejmě dříve nebo později projeví. A další bonus: důkladně protažené svaly jsou delší a bez ohledu na tělesnou hmotnost působí štíhlejším dojmem.

Pokračování 4 / 4

Vrásky? Jen ty od smíchu

V jednotlivých jógových pozicích poznáváme své tělo. Neobelháváme sami sebe, neprovádíme pozice pouze pro vizuální efekt, skutečně je prožíváme. Proto nás také nijak netrápí, pokud v pozici nedosáhneme nejdále či nejhlouběji, nesrovnáváme se totiž s ostatními, ale pouze sami se sebou a svými možnostmi. Pokud v balančních pozicích ztratíme rovnováhu, vracíme se do nich bez zbytečných okolků. To poukazuje na naši schopnost nevzdávat se. Rovnováha těla i mysli vede ke krásnému vzpřímenému postoji a schopnost vnitřních prožitků bez srovnávání s ostatními k vnitřnímu klidu, který ovšem vyzařuje i navenek. Krása není jen vzhled, ale především naladění, které je pro ostatní inspirující a příjemné. „Už víckrát jsem si všimla, že zpočátku uspěchané a někdy nepříjemné klientky se postupně díky józe zklidnily, jejich přístup se zjemnil a stejně tak i rysy v obličeji,“ říká lektorka Lucie Novotná, která sama působí odpočatě, a z jejího věku byste jistě v odhadu hezkých pár let ubrali.

Jedním z nejdůležitějších aspektů jógového cvičení, ale i dalších navazujících stupňů v józe, je dech. V souladu s ním se pohybujeme, na něj zaměřujeme pozornost a právě dech nám pomáhá sestavy provádět správně i bezpečně. Dech odstraňuje křeče a povoluje nahromaděný stres. To se samozřejmě týká i obličeje. Dech dokáže nejen uvolnit výraz, ale z dlouhodobého hlediska je výbornou prevencí vrásek. Dobře to vidíme v oblasti mezi obočím. Zatímco vrásky okolo očí a úst jsou častěji způsobeny smíchem, ty mezi obočím a nad ním pouze starostmi. Pokud se naučíme tuto oblast cíleně uvolňovat, vrásky nemají šanci. Na vlně dechu tak přináší jóga kromě všech zmíněných zdravotních benefitů také přirozeně krásný vzhled.

Článek připravil časopis Moje psychologie.