Kaki (nebo také tomel či churma)
Tomel japonský je subtropický strom původem z Koreje, dlouho pěstovaný hlavně v Číně a Japonsku, dnes je rozšířený v subtropech na celém světě. V Japonsku dokonce patří k jednomu z nejoblíbenějších ovocí na trhu. Kaki obsahuje více než 66 % vody, mnoho sacharidů, draslíku, hořčíku, fosfor a vitamin C.
Účinky na organismus
- posiluje imunitní systém
- je důležitý při látkové přeměně
- pomáhá při stresu, nervozitě a únavě
- má mírný projímavý účinek
- zmírňuje svalové potíže
- pomáhá při srdečních problémech
- podporuje zdravé a silné kosti
Nejchutnější je, pokud je hodně vyzrálé, to má sladkou chuť, která připomíná meruňku. Tomel japonský má sice velmi tvrdé dřevo podobné ebenu, ale plody jsou křehké, proto se sbírají ještě tvrdé a nezralé, aby vydržely dlouho cestu k zákazníkovi. Při nákupu proto dbáme na to, aby byly opravdu zralé nebo až přezrálé, jinak mají trpkou a svíravou chuť. Kaki konzumujeme tak, že plod nařízneme a lžičkou vybíráme dužninu (dužninu můžeme pokapat citronovu šťávou) . Slupka se nejí. Ovoce konzumujeme hned po koupi, protože není příliš trvanlivé. V asijských zemí se kaki suší podobně jako například fíky.