Kapusta | e15.cz

Kapusta

ZDROJ: Ženy - E15

Redakce

Sdílet na Facebook Messenger Sdílet na LinkedIn
Dáváte k nedělnímu obědu přednost raději zelí před kapustou? Pak se ale připravujete o celou řadu výživných látek, kterými kapusta bojuje proti spoustě onemocnění. Přinášíme také několik receptů na její přípravu.

Kapusta hlávková


Kapusta hlávková (Brassica oleracea, var. sabauda) má vysoký obsah vitaminů a minerálů, přesto je jaksi v pozadí, protože lidé dávají stále přednost především tolik oblíbenému zelí, kterému se také na první pohled nejvíce podobá. Je to dvouletá rostlina s kadeřavými listy se zvlněnými okraji. Ceněna je především pro velký obsah vitaminu C, dále pak betakaroten, niacin, pyridoxin, vitamin B, K, E, fosfor, vápník, železo a selen. Snižuje hladinu cholesterolu, pozitivně ovlivňuje játra, střeva a žaludek. Pomáhá při ekzémech a kožních problémech, při pálení žáhy, příznivě ovlivňuje srdce, cév a imunitní systém. Je pomocníkem při zácpě a zmenšuje riziko rakoviny tlustého střeva.

Kapusta růžičková
Kapusta růžičková (Brassica oleracea, var. gemmifera) je košťálovina, která vytváří puky-růžičky. Je to dvouletá rostlina dosahující výšky 70-120 cm a poprvé se objevila v Belgii ve 2. polovině 16. století. Sklízí se od října až do silnějších mrazů, rostliny snášejí teploty až do -12 stupňů. Má vysoký obsah vitamínu C, B1, B2, minerálních a sirných látek. Pomáhá při chorobách štítné žlázy a látkové výměny.

Kapusta kadeřavá


Má vysoký obsah vitamínu C a hodnotných bílkovin. Snese dokonce teploty -15 až -18°C. Kapusta kadeřavá (Brasscica oleracea, var. sabellica) je rovněž dvouletá rostlina dosahující výšky 50- 70 centimetrů. Tmavě zelené listy netvoří hlávku, jsou rovnoměrně rozložené na lodyze. Po prvních podzimních mrazech můžeme sbírat jednotlivé listy, které ovšem vadnutím hořknou.

Jak kapustu připravit?

Kapusta se strouhankou a sýrem


1 větší kapusta
strouhanka
máslo
sůl
strouhanka
50 g strouhaného sýra.

Kapustu umyjeme, rozčtvrtíme a uvaříme v osolené vodě. Na másle osmahneme strouhanku. Horkou kapustu dáme na talíře, posypeme strouhankou a nahrubo nastrouhaným tvrdým sýrem. Polijeme rozpuštěným máslem a podáváme nejlépe s pečivem.

Kapusta se slaninou


600g kapusty
100 g slaniny
1 cibule
3 stroužky česneku
3 větší brambory
sůl
pepř

Kapustu nakrájejte na proužky a přidejte na pokrájenou a zpěněnou slaninu s cibulí. Vmíchejte utřený česnek, osolte a ochuťte pepřem. Dusíme přibližně 15 minut. Pak přidejte na kostičky nakrájené brambory a duste do změknutí.

Dušená kapusta
1 hlávka kapusty
1 cibule
1 lžička hladké mouky
máslo
sůl
olej

Nadrobno pokrájenou cibuli zpěníme na oleji, přidáme na proužky nakrájenou kapustu, osolíme, podlijeme trochou vodou a dusíme doměkka. Hotovou kapustu zaprášíme hladkou moukou, znovu podusíme a nakonec dochutíme kouskem másla.

Autor: Redakce

S předplatným můžete mít i tento exkluzivní obsah

Hlavní zprávy

Nejčtenější

Video

Newslettery