Kauza Melamin

Jen žádnou paniku, prosím
Asi málokdo si nevšiml neobvyklého pozdvižení okolo sušeného mléka, čokolády a dalších potravin, dovážených z Číny, které jsou podle toxikologického rozboru „kontaminované“ chemickou látkou zvanou melamin. Jedná se o další z mnoha afér, kdy byly zdraví nebezpečné látky objeveny v běžně dostupných potravinách či předmětech ( z dalších kauz připomeňme například dioxiny v kuřecím mase, mykotoxiny v obilninách či oříšcích, polychlorované bifenyly v mléčných výrobcích či nebezpečné ftaláty v dětských hračkách).
První alarmující případ, upozorňující na problém zvaný melamin, byl zaznamenán ve Spojených státech amerických roku 2007. Během krátkého časového úseku tam došlo k onemocnění a úhynu několika stovek domácích zvířat, jenž zemřela na akutní selhání ledvin. Jediným společným jmenovatelem všech případů bylo krmivo vyrobené a dovážené z Číny, které obsahovalo pšeničný lepek a rýžovou moučku. Po důkladné chemické analýze byla prokázána přítomnost již zmiňovaného melaminu, která tak zapříčinila důkladnější kontrolu dováženého čínského zboží na výskyt této látky.
Pohledem chemika a toxikologa
Melamin (pozor na záměnu s kožním pigmentem melaninem), neboli 1,3,5-triazin-2,4,6-triamin je dusíkatá organická látka, průmyslově připravovaná z močoviny pro výrobu melaminové pěny nebo pryskyřice (vysoce trvanlivý plast) a k výrobě zemědělských hnojiv. Vzniká také jako metabolit pesticidu cyromazinu, takže se objevuje v ošetřovaných rostlinách a u zvířat, kteří se těmito rostlinami živili.
Doposud uveřejněné toxikologické studie byli prováděny pouze na laboratorních zvířatech, u kterých se ukázala jistá pravděpodobnost vzniku ledvinových kamenů, rakoviny a reprodukčních potíží. Na druhou stranu by bylo pro vyvolání potíží potřeba zkonzumovat skutečně vysoké množství melaminu a proto byl melamin vyhodnocen jako relativně netoxická látka. Jak se již ale ukázalo, psi a kočky jsou na jeho množství v potravě mnohem citlivější než laboratorní potkan či myš.
Klinické studie působení melaminu na člověka nebyly dosud provedeny. Přesto se dá předem odhadnout, že u dospělých lidí by pro akutní poškození ledvin bylo potřeba vypít například několik litrů kontaminovaného mléka denně. Problém však nastává u kojenců, jejichž výživa je založena převážně na sušeném mléce.
Právě probíhající kauza, kdy díky kontaminovanému sušenému mléku skončilo přes 50 000 čínských dětí v nemocnicích a minimálně 4 z nich na otravu melaminem zemřeli, snad podnítí k důkladnějšímu průzkumu vlivu melaminu na lidské zdraví.
Jak se může melamin do potravin dostat?
Otázkou však zůstává, jakým způsobem se může tato průmyslově vyráběná látka do potravin vůbec dostat. Jednou z charakteristik poživatin je celkový obsah bílkovin, který se stanovuje na základě přítomného dusíku (např. právě v mléce).
Melamin je chemická látka, obsahující ve své struktuře vysoké množství dusíku (66%), takže při stanovení celkové bílkoviny hodnotu dusíku výrazně zvyšuje. Tímto se dá „levně“ zamaskovat například ředění mléka vodou nebo skutečné složení sušeného kojeneckého mléka. Dokázat však, že výrobci přidávají toxický melamin do potravin právě pro zvýšení zdánlivého obsahu bílkovin asi nelze.
Jak probíhá kontrola v ČR
Evropská unie vydala již roku 2002 nařízení, že se do Evropy nesmí dovážet žádné mléčné potraviny čínské výroby. Nyní, souvislosti s právě probíhající kauzou, se dovozová opatření ještě zpřísnila pro všechny výrobky, které obsahují více jak 15% mléčné složky, zejména pak pro kojeneckou výživu.
Do dnešního dne Státní zemědělská a potravinářská inspekce provedla testování přes 300 výrobků a ani u jednoho z nich nebyl výskyt melaminu prokázán. Dosud byly zaznamenány případy výskytu melaminu pouze okolních zemích, jakými jsou například Slovensko, Rakousko či Maďarsko.
Autor: Mirka Bittová