Cascara - káva z rukou farmáře: Novinka pro fajnšmekry
Jak vznikl mýtus o škodlivosti kávy
Kávový i čajový obřad má dlouhou historii, v níž se kromě příjemného zážitku objevil i nový fenomén, takzvaná „nemoc z nadměrného pití kávy“. Projevuje se zvýšeným krevním tlakem, nespavostí, poruchami nervového a kardiovaskulárního systému. Na vině ale není samotná káva a kofein v ní obsažený, zdravotní potíže způsobuje nadměrná konzumace, neboť maximální doporučená denní dávka kofeinu je dvěstě miligramů denně, což představuje asi čtyři šálky.
Káva pro fajnšmekry
Kdo dává přednost kávě jako lahůdkovému nápoji, měl by se poohlédnout po novém druhu kávy, který nejen, že neškodí, ale chuťově je naprosto výjimečným zážitkem.
Káva z rukou farmáře je speciální druh a jmenuje se Cascara, což v překladu ze španělštiny znamená „ svrchní slupka“. Cascara je je specialita vyráběná ze slupek a dužiny kávových třešní, která se připravuje jako klasický čaj. Chuť nápoje se, podobně, jako je tomu u běžných druhů kávy, liší podle druhu použitých kávových třešní a dominují jí ovocné tóny s jemným kávovým dozvukem.
Zvláštní není jen pojmenování, ale jak káva vzniká. V běžném výrobním procesu se nejdříve kávovníkové plody sbírají, suší a praží, ale „káva z rukou farmáře“ je luxusním produktem pečlivé ruční práce a individuální péče pěstitelů a zpracovatelů kávy. Nabídka firmy, která jako jediná v republice kávu Cascara prodává je (podle slov majitele Jaroslava Tučka), koncipována v podobném duchu jako kvalitní vinotéka. Zákazník si může vybrat z různých odrůd, zpracování a chuťových profilů. Nechybí ani údaj o datu sklizně a certifikát pravosti.
Cascara není žádnou novinkou, tento nápoj je dokonce starší, než běžná káva tak, jak ji známe dnes. Pražení kávy se objevilo až v patnáctém století, neboť káva jako nápoj se stovky let připravoval právě jen z kávových slupek.
Tato metoda ale po objevu pražení takřka zmizela a Cascara se jako tradiční nápoj udržela pouze v Etiopii. Ve zbytku světa se z kávových slupek stal odpad nebo hnojivo. Dnes se Cascara vyrábí pouze na třech farmách Střední Ameriky, v Panamě a El Salvadoru.
Jak se vaří voňavá káva
Cascara je ideálním nápojem pro kávové závisláky i pro milovníky čaje, kteří rádi zkoušejí nové chutě. Umožňuje jim tak poznat další stránku jejich oblíbeného nápoje a to tu, že káva je opravdu ovoce. Milovníkům čaje pak připomene čaje bylinkové, někomu možná rooibos se silným ovocným aroma, kde dominuje sladká chuť a vůně citrusů a třešní.
V každém případě při přípravě kávy Cascara zapomeňte na „turka“ a jiné zavrženíhodné metody. Cascara se připravuje podobně jako čaj, nejlépe ve speciálním kávovaru French press, kde si zachová všechny prospěšné látky. Dá se pít jak horká, tak i studená a skvěle chutná s přídavkem medu, zázvoru nebo muškátového oříšku.
Oblíbený je také ledový čaj z Cascary. Do horkého nápoje přidejte pomerančovou kůru, pomerančovou a limetovou šťávu a med a poté přelijte přes led do skleničky.
A kde lze kávu Cascara koupit? Běžně je k dostání ve Velké Británii a u nás v e-shopu přes internet. Jedinečnou kávu však lze ochutnat například ve specializované kavárně. www.mujsalekkavy.cz.
Káva chrání naše zdraví
Na každého působí káva jinak, někoho povzbudí, jiného uklidní, ale jedno je jisté – kávu bychom měli pít jen jako lék. Pravidelná konzumace kávy totiž může mít pozitivní vliv na naše zdraví.
Rozsáhlé klinické a vědecké studie potvrzují, že pravidelná konzumace kávy snižuje riziko onemocnění cukrovkou, má protinádorové účinky a pozitivně působí při prevenci Alzheimerovy choroby. Káva navíc obsahuje více než dvě stovky zdraví prospěšných látek s antioxidačním účinkem.
Káva Cascara si, na rozdíl od jiných druhů káv, zachovává stejné množství kofeinu, ale obsahuje více vitamínů a velké množství antioxidantů. Údajně díky nim vypadají ruce farmářů pracujících s kávovými třešněmi stále mladé a svěží.