Každý třetí Čech trpí nedostatkem magnesia

Hořčík zpomaluje stárnutí a odumírání buněk, podílí se na metabolismu tuků a cukrů, snižuje riziko vysokého krevního tlaku a srdečních arytmií. Je také významný pro efektivní trávení a pomáhá organismu zvládat stresové situace.
Nedostatek hořčíku v našem organismu může mít různé projevy -poruchy soustředění, únavu, nespavost, bolesti hlavy, svalové křeče, ale i vyšší náchylnost k některým civilizačním chorobám, jako je cukrovka, infarkt, mrtvice, obezita i rakovina.
Obsah hořčíku v potravinách se v posledních letech rapidně snižuje a je proto nutné si jeho příjem pečlivě hlídat. Stejně jako všechny ostatní tělu prospěšné látky je i hořčík ideální čerpat z přírodních zdrojů – tedy ze stravy a nápojů.
Nejvyšší obsah magnesia najdeme v zelené listové zelenině, banánech, mořských rybách, luštěninách, celozrnných výrobcích, ořeších a v kvalitní tmavé čokoládě.
Lépe než z potravy však lidské tělo vstřebává tento minerál z vody, kde je obsažen ve formě iontů, a proto má vyšší biodostupnost než hořčík v potravinách. Pro optimální doplnění je vhodná kvalitní minerální voda s nízkým obsahem sodíku a naopak vysokým obsahem magnesia.
Článek vyšel v časopise Moje psychologie.