Když mléčné výrobky škodí a o alergii nejde

Celý problém spočívá v neschopnosti trávit laktózu neboli mléčný cukr, který se primárně nachází v mléku a mléčných výrobcích. Jinak řečeno, tenké střevo nevytváří dostatečné množství enzymu laktázy, která je nezbytná k trávení mléčného cukru. Nesnášenlivost laktózy sice není zvlášť nebezpečnou potíží, ovšem symptomy bývají velmi nepříjemné a stresující. Navíc si lidé tento jev velmi často pletou s alergií na bílkovinu kravského mléka.
Výskyt téměř všudypřítomný
- Mezi nejčastější potraviny, které mají vysoký obsah laktózy, patří již výše uvedené mléko a mléčné výrobky – zmrzlina, sýry.
- Tato složka se však také přidává do potravin, jako jsou chléb, pečivo, obiloviny, salátové dresinky, cukrovinky a rychlé občerstvení.
- Laktózu najdeme i v potravinách obsahujících syrovátku, tvaroh, mléčnou sušinu či odtučněné sušené mléko.
- Je ovšem přítomna také asi ve 20 % léků na předpis, například v antikoncepčních pilulkách apod.
Otestujte se!
Obvykle je intolerance laktózy diagnostikována na základě příznaků. Vy sami si však můžete udělat jednoduchý test. Vyzkoušejte, kolik mléka můžete strávit a od jakého množství vám začne vadit. Přes noc se postěte a pak v dopoledních hodinách vypijte sklenici mléka. Nic dalšího asi 3 až 5 hodin nejezte. Pokud trpíte intolerancí laktózy, měly by se v této době objevit příznaky.
Zamyšlení nad jídelníčkem
Jediná cesta, jak problém nesnášenlivosti laktózy řešit, je vyhnout se jí. Zde jsou rady co jíst, abyste potíže minimalizovali:
- Zkuste přidávat do mléka enzym laktázu, který se dá koupit. Existuje v tekuté podobě, k sehnání je však i v tabletách, které se užívají během konzumace jídla obsahujícího laktózu.
- Nepijte samotné mléko, kombinujte ho s jinými potravinami.
- Jezte jogurty a zakysané výrobky – jogurtové bakterie mají schopnost rozkládat laktózu z mléka.
- Pokud máte rádi sýry, dejte přednost těm tvrdým, například ementálu, který má méně pro vás této dráždivé složky.
- Bez laktózy jsou a dostatek vápníku mají brokolice, fazole, špenát, kapusta, mořské plody, sardinky, sójové mléko, tofu.
Zdroj: www.ulekare.cz