Když přijde návštěva: Recepty pro rychlé pohoštění
Na oběd:
Smažené šišky plněné žampióny
1 kg studených vařených brambor nastrouháme, přidáme 125 g hrubé mouky, 2 vejce, sůl, a dosucha na cibulce vydušené a opepřené pokrájené žampiony.
Vše promícháme a z těsta tvoříme válečky, které usmažíme v horkém oleji dorůžova. Podáváme s dušenou zeleninou.
Zapečené šunkové závitky
Nakrájená kolečka širšího šunkového salámu potřeme kečupem, posypeme tence krájeným pórkem a strouhaným sýrem. Plátky salámu pevně zatočíme a upevníme párátkem.
Zapékací misku vymažeme tukem, vysypeme strouhankou, vložíme závitky, trochu pokapeme rostlinným tukem a dáme krátce zapéci do vyhřáté trouby. Podáváme s různě upravenými brambory, zeleninou nebo bílým pečivem.
Odpoledne:
Francouzský salát
Saláty jsou vděčným pokrmem pro hosty, kteří dávají přednost lehkému jídlu, a navíc je můžeme připravit dopředu nebo než se vychladí lahvička dobrého bílého vína. Budeme potřebovat 4 natvrdo uvařená vejce, 150 g mrkve, 150 g hrášku z konzervy, 2 brambory, 2 kyselá jablka, sůl, šťávu z půlky citronu, 4 lžíce majonézy, bílý mletý pepř, 3 lžíce kyselé smetany a 2 lžíce bílého vinného octa.
Mrkev nakrájíme na kostičky, povaříme ji ve slané vodě do poloměkka a propláchneme studenou vodou. Oloupané brambory rovněž rozkrájíme na kostky, povaříme ve slané vodě a propláchneme. Na zálivku promícháme majonézu se smetanou, octem, solí a pepřem. Do mísy vsypeme hrášek, mrkev, brambory, jablka nakrájená na kostičky, promícháme a dáme na hodinu do lednice. Servírujeme se čtvrtkami vajec a bílým chlebem.
====Toasty na grilu====
V pekáčku rozpustíme tuk, vložíme nakrájené žampiony a cibuli, orestujeme, přidáme na kostičky nakrájená rajčata (nejdříve je spaříme a oloupeme), na nudličky nakrájenou slaninu, osolíme, opepříme, trochu podusíme a nakonec přidáme nakrájené pečené kuřecí maso.
Plátky veky namažeme máslem, navršíme na ně podušenou směs, doplníme rozšlehaným vejcem smíchaným se sýrem a na grilu dozlatova zapečeme.
Večer:
Teplá šunková mísa
Asi centimetrové plátky šunky posypeme kari kořením a po obou stranách krátce opečeme na másle v zapékací misce. Dva oloupané banány rozmačkáme vidličkou, promícháme s citrónovou šťávou a smetanou, směs naneseme na plátky šunky a přikryjeme silnějšími plátky sýra ementálského typu. V zapékací míse pečeme při střední teplotě, až se sýr začne roztékat. Podáváme s pečivem nebo s libovolně upravenými brambory.
Ďábelská omeleta
250 g domácí nebo ostravské klobásy, 5 lžic oleje, 5 feferonek, 100 g sterilovaných kapií, 10 vajec, sůl, 5 lžic mléka, na ozdobu hlávkový salát, petrželku, rajčata.
Suroviny rozdělíme na pět dílů. Na oleji orestujeme klobásu nakrájenou na kolečka, přidáme nakrájené feferonky a kapie, promícháme, zalijeme rozšlehanými vejci se solí a mlékem, rychle promícháme a zvolna pečeme na pánvi nebo v troubě. Omeletu přeložíme, položíme na list salátu, posypeme petrželkou a ozdobíme plátky rajčete. Jako příloha jsou vhodné brambory nebo chléb.
Rychlé pohoštění:
Plněné rohlíky s párkem a sýrem
**Oloupané párky nakrájíme na centimetrové díly a sýr na kostičky. Z rohlíků seřízneme vršky a lžičkou vydlabeme část střídky. Vnitřky rohlíků pomažeme máslem, mírně osolíme a střídavě do nich rozložíme kostičky párků a sýra. Potom rohlíky zapečeme pod grilem, až párky zčervenají a sýr se začne rozpouštět. Zapečené nakrájíme na 2 cm díly, pokapeme kečupem. Jsou výborné k pivu i vínu.
Autor: Irena Forejtová
27. listopadu 2009