Když se line vůně grilovaného masa
Tepelná úprava grilováním zachová maso křupavé a uvnitř šťavnaté, a to bez použití tuku. Právě proto se grilování masa považuje za nejzdravější způsob úpravy.
Triky pro lahodnou vůni a pěknou kůrčičku
- Mimořádně jednoduchým a chutným doplňkem ke grilovanému masu je grilované ovoce. Jablka, hrušky, banány, broskve i meruňky jsou na rošt ideální, a pokud je přidáte k masu, ovoce dodá masu jemnost a zvláštní chuť. Stejně tak nezapomínejte na bylinky - bazalka, tymián i pažitka - dokáží se steaky či domácím dresinkem udělat zázraky.
- Speciálních marinád na masa je v hypermarketech opravdu hodně, ale opravdoví gurmáni si je raději míchají sami z olivového oleje, vinného octa, medu či piva s přídavkem česneku a nejlépe čerstvých bylinek. Maso se do marinády nakládá nejméně na hodinu, ale pokud je necháte uležet déle, maso získá na křehkosti a úžasně voní.
- Podobného účinku se dosáhne, když těsně před ukončením grilování posypete uhlí pilinami z ořechu, jabloně nebo třešně, které však předtím namočte do vody. Maso bude nejen nádherně vonět, ale i skvěle chutnat. Stejné kouzlo zaručuje i dřevo vinné révy, případně jalovce, rozmarýn nebo jedlové jehličí.
- Na obracení masa nikdy nepoužívejte vidličku, neboť při každém propíchnutí se z masíčka ztratí cenná šťáva a výsledkem je trupelnaté, vysušené maso místo křehké pečínky. Pokud nejraději grilujete ryby, zkuste je před vložením na gril potřít olejem, obalit v mouce a pokapat máslem. Na povrchu ryby se vytvoří zlatavá kůrka, která nejenže chrání maso před vysušením, ale dodá mu i nezaměnitelnou chuť.
Oblíbená pochoutka – grilovaná žebírka
Ingredience: Plát vepřových žebírek, 3 lžíce oleje, 6 lžic kečupu, lžíce medu, lžíce sójové omáčky, lžička soli, 1/2 lžičky majoránky, oregana, tymiánu, bazalky, pepře a skořice, 1/4lžičky chilli, 1/2 šálku světlého piva, lžíce octa, nahrubo nakrájená cibule, 2 prolisované stroužky česneku.
Příprava: Žebírka rozsekneme na porce. Z uvedených surovin smícháme marinádu, žebírka do ní naložíme a uložíme v chladnu, občas otočíme. Před grilováním marinádu slijeme a žebírka opékáme na roštu po obou stranách dozlatova. Během grilování potíráme marinádou (stejný způsob můžeme aplikovat i na kuře).
Lososové řezy na roštu
Příprava: 6 řízků z lososa potřeme marinádou a v chladu necháme odležet přes noc. Na marinádu smícháme 1/2 hrnku suchého bílého vína, 1/4 hrnku medu, 1/4 hrnku sojové omáčky, 2 stroužky utřeného česneku a 1/4 hrnku sezamového nebo jiného oleje. Řízky vyjmeme z marinády a grilujeme 5 až 6 minut z každé strany.
Špízy v bylinkové marinádě Ingredience:
500 g roštěnky, popřípadě svíčkové, 150 g slaniny, 4 stonky čerstvého rozmarýnu, 8 stroužků česneku, 1 velká červená paprika. Na marinádu: 30 ml červeného vína, 25 ml olivového oleje, 3 ml mletého oregana, 3 drcené hřebíčky, špetka šafránu, nadrobno posekaná petrželová nať, podle chuti sůl a pepř
Příprava:
V misce dobře smícháme všechny ingredience na marinádu. Maso i slaninu nakrájíme pěticentimetrové na kousky, vložíme do marinády, promícháme a zhruba 4 až 12 hodin marinujeme. Větvičky rozmarýnu ponoříme do studené vody, aby nezvadly, papriky omyjeme, zbavíme semen a nakrájíme je na kousky přibližně o stejné velikosti jako maso. Mezitím v menším hrnci přivedeme k varu vodu a česnek i papriku povaříme asi jednu minutu, pak zeleninu vyjmeme, rychle zchladíme studenou vodou a osušíme. Větvičky rozmarýnu osušíme a lístky z hrubší strany oloupeme asi do délky 5 cm. Na špízy střídavě napichujeme kousky masa, slaniny, česneku a papriky, které prokládáme snítkami osušené rozmarýny. Špízy grilujeme 12 až 15 minut, občas je obrátíme a potíráme zbytkem marinády, dokud není maso dobře propečené.
Medové grilované roštěnky
Ingredience: 4 roštěnky, 1/4 hrnku medu, 4 stroužky utřené česneku, 1 lžička soli, 1 lžička hrubě mletého pepře, 2 lžičky hořčičného prášku, 2 lžičky chilli
Příprava: Do každé roštěnky vetřeme lžíci medu a koření. Necháme odležet půl hodiny a grilujeme.
Autor: Irena Forejtová