Když si mozek žádá tuky
Lipidy neboli tuky, které by měly tvořit nejlépe 30 % z celkové energetické hodnoty přijímaného jídla, patří mezi jedny z hlavních stavebních látek mozku. Měli bychom však umět rozlišovat, které druhy tuků ve stravě mu mohou uškodit, a které jsou pro něj naopak dobré. „Převážná část tuků, které najdeme nejčastěji ve ztužené formě třeba ve sladkostech, fritovacích olejích nebo trvanlivém pečivu, obsahuje nasycené a transmastné kyseliny, jejichž větší konzumace přispívá k ucpávání cév a obezitě,“ upozorňuje nutriční terapeutka Margareta Iliopulosová. „Naopak konzumace nenasycených omega-3 mastných kyselin EPA a DHA, jež se nacházejí v některých druzích rostlinných olejů, ořeších, lněných semínkách a tuku mořských ryb, podporuje zdraví srdce i cév. Pozitivně ovlivňuje také správnou funkci paměti, soustředěnost a proces neurotransmise v mozku,“ dodává.
Řada průzkumů dokazuje, že omega-3 mastné kyseliny jsou prospěšné pro zdraví mozku, a v některých případech dokonce zlepšují funkci kognitivních procesů. V jedné ze studií se například ukázalo, že omega-3 mastné kyseliny dokážou pomoci dětem s ADHD lépe se soustředit. V první skupině chlapci s ADHD ve stravě pravidelně přijímali omega-3, zatímco chlapci s ADHD ve druhé skupině nikoli. Po šestnácti týdnech se ukázalo, že u chlapců, kteří konzumovali omega-3 mastné kyseliny, se problémy s poruchou pozornosti vyskytovaly již v menší míře než u chlapců druhé kontrolní skupiny.*
Lidské tělo si omega-3 mastné kyseliny neumí samo vytvořit, a proto se doporučuje jíst alespoň dvakrát týdně maso tučných mořských ryb. Dostatečný denní přísun omega-3 pokryjí také dvě kapsle kvalitního doplňku stravy OmegaMarine Forte+ od firmy NaturaMed Pharmaceuticals. Kapsle se vyrábí v Norsku z tuku čerstvě uloveného lososa a nejsou cítit rybím odérem. Více informací na www.naturamed.cz.