Když z trouby zavoní perník

A když náhodou zbyly, děti si měly s čím hrát. Dodnes perníčky voní z kuchyňské trouby a jejich tradice trvá, snad s výjimkou těch hraček.
V každém kraji se do perníkového těsta přidává jiné koření, vykrajují se různé tvary., ale hlavní rozdíl se pozná podle ve zdobení, lépe řečeno podle dlabané dřevěné formy, v níž se perníky kdysi pekly. Vykrajované perníčky se u nás objevily až o nějaké to století později. Formu vyráběli mistři řezbáři a nebyla to práce jen tak ledasjaká. Forma musela být plochá, aby se perník propekl a přitom pěkně zdobená, často s filigránskými detaily vyšňořeného husara, krojované selky, Mikuláše, čerta nebo nazdobeného anděla.
Rodinné recepty se leckde předávají z generace na generaci dodnes. Tajemství vynikajícího voňavého perníku je ukryto ve zpracování těsta, době uležení a namíchané směsi koření. Do perníku se přidává skořice, fenykl, anýz nebo badyán, někde těsto okoření špetkou hřebíčku či kardamomu. Medem se těsto sladilo tradičně, a proto jej bylo potřeba pečlivě propracovat a nakypřit, aby perníky byly křehké a nadýchané. Z toho důvodu byl založen cech perníkářů, a nikoliv perníkářek, neboť práce s těstem byla velmi namáhavá. Malé tvary si pekly hospodyňky samy stejně jako dnes, a tak máte-li chuť, dejte se do práce, aby se perníky do Vánoc uležely.
Medové perníčky
K přípravě vánočních medových perníčků potřebujete 65 dkg hladké mouky speciál, 25 dkg moučkového cukru, 5 dkg tuku, 10 dkg včelího medu, 4 vajíčka, 1 kávovou lžičku jedlé sody, 1 kávovou lžíci skořice, špetku tlučeného anýzu, hřebíčku a nového koření.
Těsto připravíte tak, že v míse řádně promícháte prosátý moučkový cukr s vejci, kořením, rozpuštěným tukem a medem. Do směsi prosejete 15 dkg mouky, přidáte sodu a dobře promícháte. Nakonec zapracujete 50 dkg mouky. Vzniklé tuhé těsto přeložíte do mikrotenového sáčku a uložíte do chladu. Po dvou až třech dnech pečete perníky.
A jak se perníčky pečou? Plechy vymažete olejem a posypete hladkou moukou. Na vále si propracujete kousek těsta a rozválíte ho na placku 2 až 3 mm silnou. Poté vykrajujete nejrůznější tvary a kladete je na plech. Před pečením perníky pomažte slabou vrstvou vaječného žloutku, rozšlehaného s trochou vody. Plech s perníčky vložte do trouby, kterou jste předem vyhřáli na 160 oC. Správně upečené medové perníčky musí být lehké a kypré.
Vánoční máslové perníčky
Jejich příprava zabere poměrně dost času a těsto musí být zpracováno ještě týž den, ale výsledek stojí za to.
Připravte si 2 kg hladké mouky, 70 dkg práškového cukru, 12 celých vajec, 35 dkg medu, 3 dkg jedlé sody, 4 kostky másla, skořice, hřebíček, badyán
Mouku, cukr a mleté koření dobře promísíme. V druhé míse zvlášť ušleháme vejce, rozehřátý med ve vodní lázni vléváme tenkým pramínkem do vajec a přidáme sodu. To vše pak rukama zapracujeme do moučné směsi tak, aby těsto bylo hladké a rovnoměrně propracované. (Ručně to trvá zhruba hodinu, ale můžete použít i hnětač). Mezitím si necháme rozpustit máslo, které musí být jen vlažné, přidáme ho do těsta a dalších deset minut hněteme. Pak mísu s těstem dáme do chladničky na dvanáct hodin odpočinout. Při pečení si vyndáme z chladničky jen tolik těsta, kolik stačíme zpracovat, vyválíme ho silné maximálně půl centimetru a vykrajujeme tvary.
Na plechu potřeme rozšlehaným vejcem a zdobíme ořechy, mandlí či nakrájenými kousky sušeného ovoce nebo želé. Perníčky se pečou v dobře vyhřáté troubě 3 až 5 minut.
Spěcháte? Naplňte perníkovým těstem formičky
50 dkg hladké mouky, 25 dkg moučkového cukru, 2 vejce, 2 lžíce medu, 2 lžíce rumu, 0,5 lžičky jedlé sody, 1 lžičku perníkového koření, strouhaná citrónová kůra
Prosátou mouku smícháme se sodou, přidáme cukr, vejce, med a rum, přidáme koření a zaděláme těsto. Necháme v chladnu do druhého dne odpočinout. Pak plním do máslem vymazaných a moukou vysypaných formiček. Pečeme ve středně vyhřáté troubě, teplé vyklopíme na vál a necháme vychladnout. Zdobíme bílou polevou nebo jen pocukrujeme.
Autor: Irena Forejtová