Kedlubny

Kedluben je blízký příbuzný všech košťálovin a jeho minulost sahá až dvě stě let před naším letopočtem. Jeho předek byla pompejská brukev, primitivní kedluben se zesíleným stonkem, podoba dnešního kedlubnu pochází pravděpodobně ze Středomoří a Číny. Kedlubny mají mnoho odrůd, které se liší dobou vývoje, mohou tak být k dostání po celý rok.
Kedluben má až 60 mg vitaminu C ve 100 g, mnoho karotenu, vitaminu E, B, dále obsahuje kyselinu nikotinovou, listovou, kyselinu panthothenovou, draslík, vápník, železo, zinek. Nalezneme v něm i protisklerotický inositol a sloučeniny síry, které působí proti bakteriím a biotin, který je důležitý pro zdravé vlasy a pokožku. Selen chrání před volnými radikály a před arteriosklerózou, vysoká koncentrace vitaminu C se postará o dobře fungující imunitní systém. Chemické složení kedlubnu obsahuje látku zvanou cholagogum, urychlující vylučování žluče a její transport do střev, díky obsahu vlákniny regulující stolici, proto se doporučuje lidem trpícím zácpou, protože zprůchodňuje střeva. Kedluben však není vhodný pro lidi, kteří trpí na záněty žaludeční sliznice a dvanáctníku, jelikož éterické oleje obsažené v kedlubnu vyvolávají bolestivé podráždění.
Účinky na organismus:
- podporuje krvetvorbu
- posiluje vlasy a pleť
- spouští látkovou přeměnu v buňkách
- je prevencí proti infekcím
- podporuje snižování váhy
- zvyšuje odolnost proti stresu
- zvyšuje schopnost soustředění
- stimuluje dýchání buněk
- uvolňuje zácpu
Jestliže nejsou kedlubny zdřevnatělé, jsou celkem lehce stravitelné. Nevyhýbáme se konzumaci mladých listů. protože obsahují mnohonásobně více vitaminu C a třikrát více vápníku než bulva. Kořenité aroma kedlubnu je dáno obsahem sloučenin síry a dusíku.
Recepty z kedlubnu
Kedlubnová polévka se smetanou a kari
5 malých kedluben, 2 lžíce másla, 3 lžíce hladké mouky, lžíce kari koření, 1 l vývaru z kostky, 2 dl smetany, sůl
Na tuku zpěníme mouku, přidáme kari, lehce osmahneme a přilijeme vývar. Rozmícháme, uvedeme do varu. Kedlubny nakrájíme na kolečka a uvaříme je v osolené vodě doměkka, pak je rozmixujeme, přidáme k vývaru, přilijeme smetanu, necháme projít varem a podáváme.
Kedlubnová polévka s česnekem
kedlubna, stroužek česneku, 10 g másla, 20 g hladké mouky, 150 ml mléka, 25 ml smetany, sůl, pepř, vegeta
Kedlubnu oloupeme a pokrájíme na nudličky. V hrnci rozpustíme máslo, přidáme utřený česnek a kedlubnu a osmažíme dohněda. Posypeme moukou a zalijeme mlékem. Pak polévku ochutíme solí, pepřem a vegetou. Vaříme asi 20 minut a ke konci přilijeme smetanu.