Kedlubny | e15.cz

Kedlubny

ZDROJ: Ženy - E15

Redakce

Sdílet na Facebook Messenger Sdílet na LinkedIn
Kedlubny mají nízkou energii, sto gramů obsahuje pouze 50 kalorií, proto jsou vhodnou zeleninou pro redukční diety.

Kedluben je blízký příbuzný všech košťálovin a jeho minulost sahá až dvě stě let před naším letopočtem. Jeho předek byla pompejská brukev, primitivní kedluben se zesíleným stonkem, podoba dnešního kedlubnu pochází pravděpodobně ze Středomoří a Číny. Kedlubny mají mnoho odrůd, které se liší dobou vývoje, mohou tak být k dostání po celý rok.

Kedluben má až 60 mg vitaminu C ve 100 g, mnoho karotenu, vitaminu E, B, dále obsahuje kyselinu nikotinovou, listovou, kyselinu panthothenovou, draslík, vápník, železo, zinek. Nalezneme v něm i protisklerotický inositol a sloučeniny síry, které působí proti bakteriím a biotin, který je důležitý pro zdravé vlasy a pokožku. Selen chrání před volnými radikály a před arteriosklerózou, vysoká koncentrace vitaminu C se postará o dobře fungující imunitní systém. Chemické složení kedlubnu obsahuje látku zvanou cholagogum, urychlující vylučování žluče a její transport do střev, díky obsahu vlákniny regulující stolici, proto se doporučuje lidem trpícím zácpou, protože zprůchodňuje střeva. Kedluben však není vhodný pro lidi, kteří trpí na záněty žaludeční sliznice a dvanáctníku, jelikož éterické oleje obsažené v kedlubnu vyvolávají bolestivé podráždění.

Účinky na organismus:
- podporuje krvetvorbu
- posiluje vlasy a pleť
- spouští látkovou přeměnu v buňkách
- je prevencí proti infekcím
- podporuje snižování váhy
- zvyšuje odolnost proti stresu
- zvyšuje schopnost soustředění
- stimuluje dýchání buněk
- uvolňuje zácpu

Jestliže nejsou kedlubny zdřevnatělé, jsou celkem lehce stravitelné. Nevyhýbáme se konzumaci mladých listů. protože obsahují mnohonásobně více vitaminu C a třikrát více vápníku než bulva. Kořenité aroma kedlubnu je dáno obsahem sloučenin síry a dusíku.

Recepty z kedlubnu
Kedlubnová polévka se smetanou a kari
5 malých kedluben, 2 lžíce másla, 3 lžíce hladké mouky, lžíce kari koření, 1 l vývaru z kostky, 2 dl smetany, sůl
Na tuku zpěníme mouku, přidáme kari, lehce osmahneme a přilijeme vývar. Rozmícháme, uvedeme do varu. Kedlubny nakrájíme na kolečka a uvaříme je v osolené vodě doměkka, pak je rozmixujeme, přidáme k vývaru, přilijeme smetanu, necháme projít varem a podáváme.

Kedlubnová polévka s česnekem
kedlubna, stroužek česneku, 10 g másla, 20 g hladké mouky, 150 ml mléka, 25 ml smetany, sůl, pepř, vegeta
Kedlubnu oloupeme a pokrájíme na nudličky. V hrnci rozpustíme máslo, přidáme utřený česnek a kedlubnu a osmažíme dohněda. Posypeme moukou a zalijeme mlékem. Pak polévku ochutíme solí, pepřem a vegetou. Vaříme asi 20 minut a ke konci přilijeme smetanu.

 

Autor: Redakce

S předplatným můžete mít i tento exkluzivní obsah

Hlavní zprávy

Nejčtenější

Video