Kedlubny: recepty pro každou příležitost | e15.cz

Kedlubny: recepty pro každou příležitost

Irena Forejtová

Sdílet na Facebook Messenger Sdílet na LinkedIn
Kedlubny patří mezi typickou jarní zeleninu, proto se první bulvy na pultech obchodů ani neohřejí, a než se jaro naplno probudí, už kedlubny sklízíme z venkovních záhonů.

Kedlubny i mladé lístky obsahují vitamíny, minerální látky a vlákninu, které tělu po dlouhé zimě tolik chybějí. Na náš organismus působí jako multivitamínový kombinovaný preparát přímo z přírodní lékárny. Již stopadesát gramů této zeleniny pokryje denní spotřebu vitamínu C. Nejvíce vitamínů, zejména beta karotenu a minerálů obsahují listy.

Autor: Ženy - E15

 
Mimo to  jsou také vhodným zdrojem vitamínů skupiny B,například B6 je nezbytný při syntéze bílkovin, niacin (B5) podporuje metabolismus a biotin udržuje v kondici vlasy a pokožku. Kedlubny kromě vitamínů obsahují vlákninu v rozpustné i nerozpustné formě. Rozpustná se podílí na snižování hladiny cholesterolu v krvi, nerozpustná chrání organismus před zácpou.

Syrová kedlubna nakrájená na tenké plátky k namazanému krajíci celozrnného chleba chutná výborně, ale co takhle zkusit plátky obalit v sezamovém semínku a osmažit jako chuťovku místo nezdravých smažených brambůrků? Nebo dáváte přednost salátům či kombinaci zeleniny s masem? Není nic jednoduššího než každý den připravit kedlubny na jiný způsob.

Jarní salát


4 mladé kedlubny, 1 salátová okurka, 10 ředkviček, 4 mladé pórky, 2 rajčata, 2 vařená vejce, sůl, 3 dl kysané smetany
Okurky, kedlubny a ředkvičky nastrouháme na hrubém struhadle. Přidáme drobně pokrájený pórek, rajčata a vejce. Promícháme, posolíme a přelijeme smetanou. 

Kedlubnová polévka


2 hlávky salátu,4 mrkve,1 celer, 2 pórky, půl kapusty, 2 kedlubny, 2 rohlíky nebo 2 krajíce chleba, 6 dkg másla, hovězí vývar nebo bujon z kostky, pepř,sůl
Veškerou zeleninu omyjeme a očistíme, salát rozebereme na listy a vše nakrájíme na jemné nudličky. Vložíme na rozehřáté máslo a opatrně dusíme. Když je zelenina poloměkká, zalijeme ji vývarem, opepříme, osolíme a vaříme do měkka. Na talíře vložíme na kolečka nakrájené, osmažené rohlíky nebo na kostičky nakrájený osmažený chléb a přelijeme polévkou. 

Smažené kedlubny


8 plátků kedlubny, 2 vejce, mouka, 3 polévkové lžíce strouhaného sýra, olej
Kedlubny nakrájíme na 1,5 cm silná kolečka, vložíme do osolené vařící vody, a čtyři až pět minut povaříme. Povařený kedluben vyjmeme z vody, obalíme v mouce, v rozšlehaném vejci a v nastrouhaném sýru. Smažíme v horkém oleji do zlatohněda a podáváme jako přílohu k masu nebo s brambory jako samostatné jídlo.

Kedlubny s houbovomasovou nádivkou


200 g telecího masa,100 g mletého uzeného masa,150 ml smetany, houby,1 2 menších kedluben, rýže, cibule, mouka, zelená petrželka
Pěkné mladé, ne příliš velké kedlubny očistíme a omyjeme. Z devíti kedluben odkrojíme vrch s mladými lístky a vydlabeme z nich vnitřek. Ostatní kedlubny a vydlabané vnitřky nakrájíme nadrobno a dusíme se zelenou petrželkou i s drobnými lístky kedlubny. Zvlášť udusíme rýži do poloměkka, přidáme najemno nakrájenou cibuli a houby, mleté telecí a uzené maso a lžíci smetany. Promícháme a naplníme kedlubny, přikryjeme je odříznutými vršky a v širokém rendlíku je za občasného podlévání dusíme. Když jsou kedlubny měkké, vyjmeme je a do vydušené šťávy vmícháme smetanu s trochou mouky. Dobře povaříme a omáčkou přelijeme plněné kedlubny.

Kedlubnové nočky


5 mladých kedluben, cibule, 2 vejce, 2 dl mléka,polohrubá mouka mletá paprika, tuk na smažení, petrželová nať, vegeta, mletý pepř, sůl
Oloupané kedlubny nahrubo nastrouháme, přidáme najemno pokrájenou cibuli, vejce, mléko a tolik mouky, aby vzniklo polotuhé těsto. Okořeníme vegetou a mletou paprikou, najemno pokrájenou petrželovou natí, osolíme, a dobře promícháme. Z těsta lžící vykrajujeme noky, které klademe do rozehřátého tuku a smažíme do zlatova. Horké noky klademe na savý ubrousek. Podáváme s vařenými nebo pečenými brambory a tatarskou omáčkou. Kdo má rád, může těsto dochutit utřeným česnekem.


Autor: Irena Forejtová
3. května 2010

Autor: Irena Forejtová

S předplatným můžete mít i tento exkluzivní obsah

Hlavní zprávy

Nejčtenější

Video