Klasické recepty: Povidlové koláče s rumem a nastrouhaným perníkem

Ingredience:
220 ml vlažného mléka
500 g polohrubé mouky
80 g cukru
30 g droždí
2 žloutky
špetka soli
80 g rozpuštěného másla
tuk na vytření plechu
1 vejce na potření
Náplň:
200 g povidel
lžíce rumu
nastrouhaný perník
Návod k přípravě: Do 100 ml mléka přidáme lžičku cukru, lžíci mouky, rozdrobené droždí, zamícháme a přikryté dáme na teplé místo, aby vzešel kvásek. Mouku smícháme se žloutky, špetkou soli, rozpuštěným máslem, kváskem, zbytkem vlažného mléka a cukru. Těsto pořádně promícháme, zakryjeme a necháme nakynout. Rozmícháme povidla a rum, zahustíme strouhaným perníkem. Těsto na pomoučeném válu rozkrájíme na stejné dílky, ze kterých tvarujeme kuličky. Plech vymažeme tukem, dáme na něj kuličky, v každé uděláme důlek, který naplníme povidly. Okraje koláčů pomažeme rozšlehaným vejcem a necháme ještě asi 10 minut kynout. Pak vložíme do trouby vyhřáté na 200 stupňů a pečeme dozlatova.
Dobrou chuť!